
Den 10 maj hölls det en studiedag kring ämnet arbetarklassens historia arrangerad av Unga Socialister. Det var totalt nio deltagare, fyra från Norrbotten och fem i Stockholm. Studiedagen inleddes med en kort genomgång kring Första majs historia av My Pettersson, som har skrivit en mer ingående historisk överblick av händelserna (Offensiv #1647).
Av Linus Blume // Artikel i Offensiv
Därefter gav både Elin Larsson och jag (Linus Blume) en återgivning av den svenska arbetarklassens historia, med pamfletten Ljus över landet och Socialistiskt Alternativs marxistiska studier som underlag. Det som bland annat täcktes var Socialdemokratiska Ungdomsförbundets (SDUF) och den övriga vänsterns insatser i att försvaga härskarklassen och förhindra ett krig med Norge 1905, kampen för allmän rösträtt och den ryska revolutionen 1917 samt 1920-talets ekonomiska kris och de förödande politiska konsekvenser som kommer av beskyddandet av kapitalet.
Den historiska genomgången följdes av inlägg från nästan alla närvarande. Diskussionen frambringade förutom historiska slutsatser också dagsaktuella lärdomar. Framför allt analyserades unionsstriden mellan Sverige och Norge 1905 ordentligt på grund av fredsrörelsens historiskt extraordinära framgång. Hungerdemonstrationerna och Västerviksresolutionen nämndes även som exempel på arbetarklassens enorma, men ofta underutnyttjade makt. Studiedagen var enligt mig av stor vikt för att orientera sig i en volatil värld och tongivande för den nutida diskussionen kring antimilitarism och arbetarkamp. Vi planerade därefter en ny studiedag den 31 maj, som kommer att täcka Trotskijs analys av 1930-talets fascism och vårt antifascistiska arbete idag.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.