Uruguay: Bakslag för vänstern i folkomröstning

Frente Amplio och den fackliga centralorganisationen PIT-CNT fick ihop 800,000 namnunderskrifter för att få igenom folkomröstningen, men förlorade med små marginaler.

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Den 27 mars genomfördes en folkomröstning i Uruguay gällande ett nyliberalt lagförslag som har tagits fram av landets högerregering.

I höstas samlade vänsterkoalitionen Frente Amplio och den fackliga centralorganisationen PIT-CNT ihop 800,000 namnunderskrifter för att få igenom folkomröstningen, men förlorade med små marginaler.
Folkomröstningen i Uruguay handlade om 135 punkter i ett lagförslag med 476 punkter. Detta kommer att innebära en mängd ändringar i andra lagar.
Vänstern i landet ville få bort de 135 punkterna som innehåller en mängd nyliberala reformer, som bland annat gör det enklare att privatisera offentliga företag, inskränker strejkrätten och ger polisen ökade befogenheter.
De begränsar också rätten att protestera på gator och torg, och höjer straffet för ockupation av offentliga utrymmen.
I valet deltog 85 procent av alla röstberättigade, och högern vann med en marginal på bara 22 000 röster. Det är en förlust för befolkningen i Uruguay att lagen nu kommer att genomföras, som ett stort steg i nyliberaliseringen av landet.

Tillsammans med den fackliga centralorganisationen PIT-CNT samlade vänsterkoalitionen Frente Amplio ihop 800,000 namnunderskrifter ifjol för att få igenom folkomröstningen. Frente Amplio menar att lagförslaget kränker folkets rättigheter och att det uppmuntrar till ökade polisiära övergrepp mot folket. Dessutom kommer det att innebära stora attacker mot arbetarkampen, bland annat genom försämrad strejkrätt.
Den här folkomröstningen innebar inte bara att visa stöd för eller emot lagförslaget, utan emot själva regeringen. Motståndet mot regeringen finns hos minst halva befolkningen.
Vänstern kommer nu att dra lärdomar av denna kamp och kampen kommer att fortsätta på andra plan för att motverka den nyliberala utvecklingen i landet. Nu är det mycket viktigt att vänstern inte viker ner sig mot högern, utan fortsätter att vara ett kämpande alternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!