USA & Amazon: facket gör comeback!

Christian Smalls, en av ledarna för den fackliga kampen i Amazon New York som nu vunnit en historisk seger (Foto: Pamela Drew / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Förra veckan vann arbetare vid Amazons lager på Staten Island i New York en historisk seger. Trots en massiv antifacklig kampanj från företagsledningen röstade 55 procent för att få bli representerade av Amazon Labor Union. Det är en historisk seger mot USA:s näst största arbetsgivare, ett företag som är ökänt för sin exploatering av sina anställda. Segern är ett uttryck för det breda uppsving för arbetsplatskamp och facklig kamp som sker i USA.

Enligt den årliga opinionsundersökning i USA från Gallup var stödet till fackföreningar i september ifjol 68 procent, den högsta siffran sedan 1965 – för 56 år sedan. Stödet är inte bara passivt. De senaste åren har det synts ett uppsving i kamp från existerande fackföreningar för bättre löner och villkor, men framför allt en drive för att fackligt organisera de oorganiserade. I den privata sektorn är bara 6,1 procent av arbetare med i en fackförening.
– Det finns flera viktiga orsaker till uppsvinget. En är förstås pandemin där miljoner arbetare förlorade jobbet och såg hur de utan fackliga rättigheter kunde behandlas hur som helst, säger Bryan Koulouris från Socialist Alternative och fortsätter:
– En annan mer långsiktigt förklaring är frustrationen över ökade klyftor, dåliga arbetsvillkor och löner, rasism med mera, som tidigare har försökt ta sig uttryck i val genom till exempel Bernie Sanders och på gatorna genom Black Lives Matter, men att detta av olika orsaker inte lyckats skapa förändring. Därefter har radikaliseringen mer vänt sig till arbetsplatserna.

Förutom segern på Amazon sker en symboliskt viktigt kamp för facklig organisering på cafékedjan Starbucks. Hittills har 10 caféer röstat för att organisera sig, men ingen har ännu vunnit något kollektivavtal.
– Det här är en rörelse som bara är i sin linda. Starbucks har 9 000 caféer runt om i landet, men helt klart finns ett momentum. Företagsledningen är livrädda för vad en organisering kan innebära för förväntningar hos arbetarna, även om facket Starbucks Workers United inte är speciellt starkt, säger Kshama Sawant, som i egenskap av kommunfullmäktigeledamot för Socialist Alternative i Seattle gett sitt stöd till Starbucksarbetare där som vunnit rätten att bli företrädda av facket, och fortsätter:
– Ledningen försöker krossa organiseringen genom att dra ned timmarna för de som driver på den facklig organiseringen. De tvingas då söka andra jobb och Starbucks är medvetet rigida för att jobben inte ska fungera ihop och folk ska säga upp sig. Det finns också rykten om att Starbucks kommer att ge något bättre löner och/eller villkor för att visa att fack ”inte behövs”. Men med den fackliga våg som vi ser nu tror jag inte det kommer att fungera.

Att vinna fackligt erkännande på en arbetsplats är bara ett första steg i kamp för bättre löner och villkor. I praktiken innebär erkännandet mest att facket kan börja ta in medlemsavgifter och ett något förbättrat anställningsskydd.
Den stora frågan är sedan striden om att få till ett kollektivavtal som reglerar löner, arbetsvillkor, rätt till sjukförsäkring (som annars måste betalas privat i USA) och så vidare. Generellt är arbetsgivarnas taktik att förhala kollektivavtal i det längsta och försöka skapa en stämning att medlemmar betalar fackavgift ”för ingenting”.
Amazon är ökänt antifackligt. Förra året lade företaget 4,3 miljoner dollar på anti-fackliga konsulter, och i New York och Bessemer tvingades de anställda gå på dagliga antifackliga ”utbildningar”.
Segern på Amazon i New York har gett en elektrifierande effekt, och chansen är stor att andra Amazonlager och arbetsplatser följer efter. Redan denna månad röstar anställda på ett annat lager bredvid Amazons i New York om facklig organisering.
Det är inte heller omöjligt att arbetarna på Amazon i Bessemer, Alabama kan organisera sig, trots förlusten i omröstningen förra året, eftersom omröstningen har ogiltigförklarats efter oegentligheter från Amazons sida.

Striden på Amazon är avgörande för arbetarklassens möjligheter att stärka sin position, inte bara på grund av företagets storlek med en miljon anställda, utan också på grund av lager- och transportbranschernas avgörande betydelse för ekonomin, och den makt som arbetarna därmed besitter. Utan dessa arbetare stannar USA och stora delar av världen.
Det är därför en lovande utveckling att USA:s mäktigaste fackförening, transportfacket Teamsters, har fått en ny ledning som har lovat att både organisera Amazonarbetare och att ta sig an striden om bättre löner och villkor på världens största paketdistributionsföretag UPS.
Fackets comeback genom gräsrotskamp underifrån är lovande för framtiden, och med än större strider som väntar i framtiden lär vi se spridningseffekter till många andra länder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!