USA: Hur kan Bernie Sanders vinna?

Sanderskampanjen har medvind och har ett stort stöd bland arbetarklassen, men etablissemanget inom Demokraterna kommer att göra allt för att stoppa honom (Foto: Gage Skidmore / Flickr CC).

av Bryan Kolouris, Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Bernie Sanders går framåt i opinionen; han leder i New Hampshire och Kalifornien, samtidigt som han bland ungdomar konsekvent mosar alla andra kandidater. Allt detta trots mediemörkläggningen och de negativa kampanjerna från såväl Obama som de båda Clintons nyligen.

Bernies uppmaning till en Green New Deal, avgiftsfri utbildning och Medicare for All (gratis och tillgänglig sjukvård för alla) får stort gensvar hos miljontals i landet. Hans tal och paroller går ännu längre än hans kampanj 2016 där han manade för en ”politisk revolution mot miljardärklassen”. Nu säger Sanders att ”miljardärer borde inte existera”, och pratar dessutom om ett ”klasskrig” och behovet av en ”regering för arbetarklassen”. 
Gensvaret som Sanders får återspeglas i den ökade ilskan mot kapitalismens orättvisor. År 2018 gick fler arbetare ut i strejk än någonsin tidigare sedan 1986. Strejkvågen fortsätter där fackligt aktiva tar kamp mot låga löner, nedskärningar på offentlig utbildning och alla eftergifter som i det förflutna har gjorts till företagsledarna. 
Ungdomar över hela världen går ut från skolorna och kräver klimaträttvisa med parollen ”systemförändring, inte klimatförändring”. Runt om i världen ser vi massrevolter, beslutsamma pågående protester och generalstrejker mot förtryck och utsugning. Tiotusentals ungdomar organiserar sig som socialister.

Samtidigt ska vi inte underskatta vad vi står upp emot. Företagskontrollerade media mörkar Bernie och kommer så småningom gå vidare till att vildsint attackera hans kampanj om den fortsätter att växa. Miljardärerna kommer att sätta upp så kallade ”Super PAC:s” [PAC:s är politiska aktionskommittéer, organ för att privatpersoner och näringslivet ska kunna finansiera politiska kandidater utan att ”direkt” stödja dem och därmed kringgå lagstiftning] med obegränsad finansiering för att sprida desinformation. 
Etablissemanget inom Demokraterna kommer om nödvändigt att använda alla odemokratiska och smutsiga knep för att försöka stoppa hans nominering. Och detta bara för att bli nominerad, innan en frontalkollision med den rasistiska, sexistiska och reaktionära presidenten. 

Etablissemanget inom Demokraterna har svårt att hitta sitt svar till både Bernie och Elizabeth Warren. Medan bokstavligt talat hela den härskande klassen hellre föredrar fyra år till med Trump än en seger för Sanders är Warren mer acceptabel för dem än Bernie. Men ändå är hennes föreslagna rikedomsskatt för mycket för vissa på Wall Street. 
Det vore en mardrömslik situation för miljardärerna om båda de två ledande kandidaterna i primärvalskampanjen blir kandidater, som har kritiserat Wall Street och brett anses vara ”åt vänster”.
Warren försöker kombinera sina meriter som en kritiker av Wall Street med ett försök att vädja till ledarna inom Demokraterna. Hon har nyligen backat från Medicare for All, och av betydelse är att hon inte pratar om att bygga rörelser som Sanders gör. Warren tar för närvarande inte emot några donationer från företag och näringsliv, men har indikerat att hon skulle vara beredd att ta emot finansiering från miljardärklassen i det allmänna valet.
Sanders sympatisörer måste tålmodigt förklara för de väljare som stödjer Warren att hennes tillvägagångssätt inte kommer att innebära några långtgående förändringar och att det kommer vara otillräckligt för att utmana Trump och hans väljarbas.

Den ledning inom Demokraterna som stödjer näringslivet har ännu inte hittat sin kandidat. Kamala Harris sågs en gång som en gångbar kandidat som kunde posera åt vänster och referera till sin identitet som färgad, men hon är nu ute ur racet tillsammans med Beto O’Rourke, som en gång sågs som etablissemangets nya stjärna. 
Trots Joe Bidens tidigare ledning i vissa opinionsundersökningar verkar han inte kunna göra något rätt under sin kampanj och många anser att han inte har någon kontakt med verkligheten och vanligt folk. Etablissemanget är i panik, och de kastar in nya personer i racet i detta sena skede.
Trots att Michael Bloomberg spenderar miljoner av sina egna pengar på tjusig reklam som dyker upp överallt ser väljarna honom korrekt för vad han är: ännu en miljardär som söker efter än mer makt. Före detta guvernören i Massachusetts, Deval Patrick, får ingen dragkraft. Detta kan lämna etablissemanget med borgmästare Pete Buttegieg som ett nyckelalternativ, vilket inte är en position de förväntade sig att hamna i.

I upptakten till en kamp såväl mot etablissemanget inom Demokraterna som sedan förhoppningsvis mot Trump bör vi minnas hur Trump kom till makten från första början. Det var inte rysk inblandning som ledde Trump till seger. Det var ett djupt rotat hat mot etablissemanget 2016, och Demokraterna nominerade då själva förkroppsligandet av oinspirerad näringslivspolitik och ”business as usual” i form av Hillary Clinton. 
Trumps tre år i Vita huset har sett en skiftning åt höger inom Högsta domstolen, en upptrappad utvisningsapparat, ändlös korruption, separerade familjer vid gränsen och en ekonomisk tillväxt som inte når arbetarklassens eller de ungas fickor. 
Men ändå är det först nu som ledningen inom Demokraterna för fram en riksrättsprocess och enbart på den begränsade grundvalen av Trumps agerande i Ukraina-affären. De flesta bryr sig inte om riksrättsutfrågningen, men detta kan ändras i januari när senaten ger sitt vittnesmål. 
Bernie Sanders har en möjlighet att ändra dialogen och skärpa kampen mot Trump. I sitt vittnesmål bör han inte enbart begränsa sig till att prata om Ukraina. En större anledning till att driva ut Trump ur ämbetet är hans antiarbetarpolitik och -retorik som uppmuntrar extremhögern. Det kommer att krävas en rörelse för att bli av med Trump, och Bernie borde uppmana till massdemonstrationer och direktaktion i hela landet för att samla fackliga aktivister, klimatstrejkare och alla som är trötta på Trumps regim. 
Han bör också betona behovet av ett positivt program för att slå tillbaka mot hela miljardärklassen. 

Socialist Alternative vill besegra Trump och det kapitalistiska system som ger upphov till monster som honom.

Valet 2016 visar oss att näringslivets tråkiga Demokraterna inte har någon tydlig strategi för att besegra Trump. Efter att ha lovat ”hopp” och ”förändring” under Obamaåren blev ungdomar och många arbetare besvikna på räddningsaktionerna för bankerna, pågående krig och rekordmånga utvisningar. Runt om i världen förlorar etablissemangspartier sin auktoritet och högerpopulister vinner mark när vänstern inte är välorganiserad eller tillräckligt politiskt tydlig med att resa ett alternativ till kapitalismen.
År 2016 gjorde tyvärr Bernie misstaget att okritiskt backa upp den misslyckade Hillary Clinton-kampanjen. Socialist Alternative och Kshama Sawant uppmanade Bernie att fortsätta ”ända fram till november” och bygga ett nytt parti som skulle kunna besegra Trump. Vi samlade in över 130 000 underskrifter, men Bernie höll tyvärr inte med oss.
Om Bernie hade kört hela vägen fram till november hade han kunnat besegra Trump i valet. Även om vi inte skulle ha lyckats med det i valet 2016 skulle ett nytt parti ha kunnat ge arbetare och ungdomar ett organisationscentrum för att slå tillbaka mot Trump, högern och det system som skapar dem.

I det brittiska valet, där Torypartiets Boris Johnson vann mot Labours Jeremy Corbyn, hävdade etablissemanget att Corbyn inte kunde vinna eftersom han var ”för radikal” och använder nu detta för att säga att Bernie inte kan besegra Trump. Det omvända är sant. Ett av Corbyns största misstag var att han var ovillig att föra en kamp mot Labourpartiets näringslivsflygel som underminerade honom vid varje steg.
Högern inom Labour under Tony Blair anslöt sig entusiastiskt till George Bushs krig i Irak och införde brutala sociala nedskärningar i hela Storbritannien, men Corbyn kompromissade hela tiden med dem och vägrade att organisera sina sympatisörer till en rörelse för att besegra såväl det konservativa Torypartiet som Labourhögern. 

När media anklagade Corbyn för att vara ”olämplig att regera” eller ”antisemitisk” stod han utan någon organiserad styrka för att kontra detta, och han hade redan gjort eftergifter till dessa argument inom sitt egna parti. Nu har vi tillsammans med Trump i USA en högerregim i Storbritannien som kommer att mötas av motstånd. 
Socialist Alternative vill besegra Trump och det kapitalistiska system som ger upphov till monster som honom. Även om Trump besegras 2020 och byts ut mot en företagsvänlig president från Demokraterna skulle högern igen resa sig i en ännu hemskare form under en ”liberal” regim som inte gör något åt ojämställdheten, rasismen, sexismen och miljöförstörelsen. Just nu måste vi bygga upp den slags kampanj och organisation som kan utmana hela miljardärklassen och deras politiker i båda partierna.

Socialist Alternative vann omvalet för Kshama Sawant i Seattle och använder de erfarenheterna för att stödja Sanderskampanjen (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

Det är bra att Bernie talar om att vara en ”chefsorganisatör” och använda sin epostlista för att mobilisera sina sympatisörer till strejkvaktskedjor och protester. Mer behövs för att vända den kampanjen till en formidabel rörelse för att vinna.
Socialist Alternative har stött Sanders och kommer att gå ”all out” för hans kampanj de kommande månaderna. Vi kommer att föra fram resolutioner i våra fack för att stödja Sanders, vilket är en del av en bredare debatt inom arbetarrörelsen. 
Socialister förespråkar fack som styrs demokratiskt och kämpar för alla arbetare snarare än att försöka krypa i säng med storföretagen och deras politiker. Sanderskampanjen är en möjlighet att föra samman arbetare som vill kämpa mot kapitalismen inte bara för några månader, utan bortom detta.
Vi kommer också att organisera i våra bostadsområden och campus för Sanders. Vårt kampanjarbete måste vara en process av politisk skolning i kamp tillsammans med möten för att diskutera de bästa argumenten och strategierna för att besegra Trump och miljardärerna. 
För att slå tillbaka Trumps lögner, medias mörkläggning och etablissemanget inom Demokraterna måste tiotusentals nya aktivister snabbt skolas genom denna kampanj om behovet av massrörelser, klasskamp och kompromisslös socialistisk politik för att vinna segrar och förbättra våra liv.

Vi behöver en konferens för alla Sanders sympatisörer denna sommar, oavsett utfallet i primärvalet. En sådan organiserande konferens bör diskutera de nästa stegen i kampen för Medicare for All, avgiftsfri utbildning, en Green New Deal och en revolution mot miljardärklassen.
Socialist Alternative skulle förespråka att denna konferens bör lägga grunden för ett arbetarklassparti i landet som är A och O i att vinna den avgörande förändring vi behöver för att bryta miljardärklassens makt en gång för alla.

Socialist Alternative bygger Sanderskampanjen i hela landet genom att sätta upp arbetsplats-, områdes- och campusgrupper för kampen för en revolution mot miljardärklassen. Vi kommer att arrangera dörrknackningar, politiska diskussioner vid ”lyssna på debatten”-fester, samt föra diskussioner på våra arbetsplatser och fackföreningar om Sanders­kampanjen och vägen mot seger.
Vi tar med oss våra betydande erfarenheter från viktiga segrar för arbetarklassen som kan hjälpa vår bredare rörelse att besegra Trump och den härskande klassen.
I november vann Socialist Alternative en stor seger över Jeff Bezos, världens rikaste man, som försökte avsätta vår socialistiska fullmäktigeledamot i Seattle, Kshama Sawant. Vi slog tillbaka mot inte bara Amazons chefer, andra företag och rika republikaner, utan också mot Demokraternas etablissemang och skikt av de konservativa fackledningarna för att vinna omvalet. 
Vad denna seger krävde var en tätt sammansvetsad organisation med konstanta ingående politiska diskussioner om valets förändrade terräng och en armé av dörr­knackare för att svara på de ständiga attackerna mot oss. Mer än något annat var detta en politisk uppgift, och vår metod för att bygga rörelser, beslutsam klasskamp och behovet av grundläggande socialistisk förändring guidade våra framgångsrika taktiker.

Till skillnad från de flesta andra valkampanjer blev hundratals ungdomar, som står inför en återvändsgrändsliknande framtid under kapitalismen, aktiva för att stödja Kshama Sawant tack vare vårt socialistiska tillvägagångssätt. 
Nu tänker vi koppla ihop Sanderskampanjen med en mobilisering av ungdomar och arbetare i aktioner mot de orättvisor vi möter varje dag med skyhöga hyror, rasistiska poliser, otillräckliga sociala tjänster och ojämlikhet som når rekordnivåer. 
Vi anser att Sanderskampanjen bör utveckla demokratiska strukturer för att helt och hållet kunna engagera de tiotusentals ungdomar och arbetare som vill bli involverade. Detta skulle vara ett nyckelsteg mot det nya parti vi behöver. Arbetare har den potentiella makten att stänga ner hela systemet och förändra samhället i USA och i hela världen. Låt oss organisera oss och kämpa för en socialistisk framtid!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!