USA: Kampen stoppade oljeledning

Ursprungsfolkens och klimataktivisternas mångåriga kamp har vunnit en viktig delseger i kampen för att stoppa oljeledningen (Foto: John Duffy / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Oljepipelinen Dakota Access Pipe Line (DAPL) har återigen hamnat i domstol tack vare lång ihärdig kamp från den nordamerikanska urbefolkningen och klimataktivister. Men denna gång tvingas även verksamheten till nedstängning under tiden som dess klimatpåverkan ska utredas.

I USA har även andra segrar vunnits i den senaste tidens klimatkamp, men aktivister pekar på att det endast är en delseger och att kampen mot stora oljebolag måste fortsätta.
DAPL planerades och byggdes utan seriösa konsekvensanalyser om de katastrofala följder det kan innebära att frakta olja genom ett viktigt vattendrag. Oljeledningen korsar Missourifloden två gånger, vilket har varit ett fokusområde för de protester som har riktats mot DAPL. 
Både Siouxstammar och klimat­aktivister har påpekat risken för oljespill som påverkar livsviktigt dricksvatten. En annan del har varit att ledningen kränker Siouxstammen Standing Rocks marker och framför allt historiskt heliga platser och begravningsplatser.

Siouxstammarna runt om Standing Rock gick tidigt samman och vann ett historiskt samarbete med stöd från alla urinvånarstammar runt om i USA, samt stöd från 300 urfolksnationer världen runt. Förutom rasism är de flesta hoten mot urbefolkningar globalt just frågor som rör klimatet, mestadels angående mark- och vattenfrågor, varför det ofta även involverar klimatrörelsen. 
Även i kampen mot DAPL har urbefolkningen gått samman med klimataktivister, vilket har gett en solidarisk styrka i kampen mot olje-Goliat.
Under Obamaadministrationen 2016 nekades DAPL att korsa Missourifloden, projektet skulle undersökas grundligt utifrån miljöpåverkan samt att det skulle utredas alternativa vägar för oljeledningen utan att stöta sig med Siouxstammarnas markrätt. Det tog Trump två dagar som president innan han rev upp beslutet och i mitten av 2017 stod pipelinen färdigbyggd. 
Det måste dock tilläggas att Obama inte talade om nedstängning på grund av risker eller att det skulle finnas alternativa energikällor till oljan samt att det var på grund av intensiva protester och en massiv blockad mot DAPL-bygget som tvingade fram ett agerande. 
Protesterna slogs ner om och om igen av privata vaktstyrkor och polis med hundar, tårgas och vattenkanoner innan Obama kom till beslut.

Frågan om DAPL har varit uppe i domstol ett antal gånger där konsekvensanalyser har påtvingats, men det har studsat tillbaka när USACE, en federal och militär ingenjörsmyndighet, menat att de har uppnått miljökrav. 
Nu har dock frågan tack vare kamp från Siouxstammarna och klimatjurister vunnits; i mars kom domen att DAPL ska genomgå nya grundliga analyser om miljöpåverkan och nu har pipelinen fått order om nedstängning till dess att analyser är klara och godkända. 
DAPL har ett flertal gånger redan läckt olja och företaget bakom, Energy Transfer Partners LP, har ett register på 349 läckage, spill och andra olyckor sedan 2012.

Kampen mot fossilindustrin och dess rovdrift på miljön, hotet mot allas vårt klimat och intrången på urfolks rättigheter måste fortsätta med enad och internationell kamp och solidaritet, något som många aktivister från Siouxstammarna som har drabbats av DAPL tillsammans med klimataktivister säger. 
Domen gällande DAPL kan rivas upp, och miljöåtgärder kan sopas under mattan av den oljevurmande Trumpadministrationen. Domen är en klar vinst av kamp, men innan vi har nått ett hållbart samhälle för människor och klimat får vi inte släppa garden mot kapitalismens armé av goliats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!