Utförsäljningar med huvudet i sanden

En konsekvens av utförsäljningarna är att ”det numera är svårare att söka en bostad, då marknadsplatserna är fler” (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Mer än 100,000 allmännyttiga lägenheter har privatiserats de senaste 20 åren, men de som har fattat besluten vill inte veta vad effekterna blivit. När utförsäljningar väl utvärderas är beskedet inte oväntat: dyrare, sämre och osäkrare för hyresgästerna.

I tankesmedjan Bostad 2030:s rapport Hyresrätt till Salu uppskattas att utförsäljningen av mer än 100,000 allmännyttiga lägenheter de senaste 20 åren har inneburit att 60 miljarder kronor har överförts från allmännyttan till privata intressen. Det handlar om utländska jättebolag som Vonovia och Heimstaden, men också Rikshem, Willhem och Stena Fastigheter.
Men vilka har effekterna blivit för hyresgästerna? I Växjö har något så ovanligt som en utvärdering gjorts av allmännyttiga bostadsbolaget Växjöbostäders försäljning av lägenheter till Heimstaden och Victoria Park.

Dagens Arena har gått igenom utvärderingsrapporten från konsultföretaget WSP och intervjuat ansvarig utredare. De konstaterar bland annat att kötiderna för en hyresrätt har ökat när de privata bolagen inte har anslutit sig till den lokala bostadsförmedlingen. Kötiden var 2018 och 2019 sju månader längre än innan försäljningen.
En annan effekt var att omflyttningen ökade, från i snitt 13 procent till 16 procent. Det kan både tolkas som ett större missnöje med bostäderna, men också att höjda hyror gör att fler flyttar så fort de får chansen att bo billigare.
För precis som på andra orter har Heimstaden och Victoria Park haft samma strategi med kraftigt hyreshöjande ytliga renoveringar när enskilda hyresgäster flyttar ut, så kallade styckerenoveringar.
”Konsekvenser för den lokala bostadsmarknaden är att det numera är svårare att söka en bostad, då marknadsplatserna är fler. Dessutom är det svårare att få en bostad, då hyresgästkraven har ökat och kötiderna har ökat. Bostadsbeståndet genomgår nu fler styckerenoveringar, vilket innebär mer störningar för hyresgästerna”, skriver utredaren i rapporten.

Rapportens slutsatser är inte överraskande; det ser likadant ut i hela Sverige där allmännyttan har sålts ut. Det förklarar också det starka engagemanget i Nej till Marknadshyra-kampanjen med över 200 protester mot marknadshyra den 18 april ifjol.
Rapporten visar tydligt att vi inte kan stanna vid att ha stoppat marknadshyraförslaget. Nej till Marknadshyras riksomfattande protestdag den 9 april för en social bostadspolitik blir ett viktigt avstamp för att göra rätten till bostad för alla till en central fråga i valrörelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!