Utrikes födda får lägre pension – 5,000 kr mindre i månaden

Pensionärer födda utomlands får rejält mycket mindre i pension än övriga (Foto: yomo 13 / Flickr CC).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Utlandsfödda som går/gått i pension de senaste åren har i snitt 5,000 kronor mindre än inrikes födda att röra sig med. Trots att många har jobbat decennier i Sverige är pensionen låg. Det beror bara delvis på att de inte har jobbat lika länge i Sverige och tjänat ihop till pension.

I genomsnitt har personer födda i Sverige 17,823 kronor att leva på efter skatt; för de utlandsfödda är den siffran 12,663 kronor, enligt uppgifter från Aftonbladet.
– Överraskande lågt, säger Jan Andersson, förste vice ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, till Sveriges Radio.
Utlandsfödda har vanligtvis arbeten som ger lägre lön, och då får man inte lika hög pension. De arbetar också ofta inom branscher som saknar kollektivavtal, och får därför ibland inte tjänstepension. En till orsak är att utlandsfödda oftare blir arbetslösa på grund av otryggare anställningar.

Studier på utlandsfödda och inrikes födda visar att skillnaderna på hur mycket pengar man har kvar efter skatt är oroväckande stora. Utrikesfödda vuxna barn tvingas ofta hjälpa sina föräldrar, vilket inte alltid är så lätt och inte känns bra för föräldrarna.
Men svenskfödda pensionärer har också låga pensioner och är missnöjda. Tantpatrullen, en fristående och antirasistisk organisation, har protesterat utanför riksdagen i flera år för ett nytt och rättvist pensionssystem och för äldre kvinnors villkor.
Wiveca Holst, som ingår i Tantpatrullen, berättar att pensionen inte räcker till extra utgifter. 
– Utan att jobba extra skulle jag inte överleva. Allt går på marginalerna, det finns ingen buffert till tandläkare eller om tv:n går sönder, säger pensionären Wiveca Holst till Expressen den 19 september 2020.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!