Vad säger ungdomar om valresultatet?

Hur unga röstade skiljer sig stort mellan olika skolor och mellan stad och glesbygd (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Precis som i valet 2018 var Moderaterna det största partiet i både skolvalet och bland förstagångsväljare. Den största skillnaden mellan 2022 och 2018 är att Sverigedemokraterna har fördubblat sitt stöd och gått om Socialdemokraterna för att bli andra största parti bland unga.

Enligt det preliminära resultatet från årets skolval fick de 27 procent, jämfört med 21 procent 2018. I riksdagsvalet röstade 26 procent av väljarna i åldersgruppen 18-21 på Moderaterna enligt SVT:s vallokalsundersökning (VALU).
I skolvalet 2018 fick Socialdemokraterna 19,5 procent och Sverigedemokraterna 15,5 procent, men i årets skolval fick S bara 16 procent och SD 20,8 procent. Kristdemokraterna växte från 3,9 procent 2018 till 9,2 procent i årets skolval. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet backade allihop.
Men precis som med regionvalet och kommunvalet skiljer sig resultaten stort mellan olika skolor, samt mellan glesbygd och storstad. I klassiska styrkefästen för vänsterpolitik såsom Globala gymnasiet i Stockholm eller Schillerska gymnasiet i Göteborg har över 40 procent röstat på Vänsterpartiet, och bara 5 procent respektive 2 procent röstade på Sverigedemokraterna.
Offensiv har pratat med några ungdomar om resultatet.

Boris Brännberg,
Rättvisepartiet Socialisterna
och Unga Socialister i Luleå:

Boris Brännberg.

Hur känns det efter valet?
– På grund av den politiska situationen vi har i Sverige hade vi förväntat oss fortsatt högerpolitik och att mycket kommer försämras efter valet. Skillnaden är att det kommer gå snabbare än under S-styret.
– Jag tror att många var rädda över vad som skulle komma efter valet, men jag tror inte att någon egentligen är chockad eller förvånad över resultatet. Det är ju som ingen seger för högern som helhet, utan bara för SD.

Pratas det om resultatet i skolan?
– I min skola är det väldigt passivt, inget särskilt intresse nu när valet är över. De enda som uttrycker sig är SD-sympatisörer. Men det är ingen som kan något om SD:s politik förutom att man vill utvisa invandrare och sänka bensinpriserna. Jag tror att det är ett ytligt stöd som snabbt kan vända, särskilt när man börjar märka av konsekvenserna av SD:s högerpolitik den närmsta tiden.

Sociala medier verkar ha spelat en viktig roll i att påverka röstdeltagandet bland unga, har du märkt av det själv?
– Sociala medier har nog spelat en stor roll, videos från ungdomsförbunden kan få tusentals gilla-markeringar, som när MUF (Moderata Ungdomsförbundet) klagar på S-regeringen eller säger att fler borde jobba. På Youtube har jag sett massor med reklam från SD, och de har hur mycket propagandakanaler som helst.

Hur ser framtiden ut tror du?
– Jag tror absolut att det finns en aptit för antirasism, men det behövs ett startskott för att komma förbi passiviteten. Det kanske kommer vara såhär till en början, men kampen kan blåsa upp och sprida sig bara vi får rullning. Vi ser redan protester i Stockholm, Göteborg och Malmö, men hittills har det inte spridit sig till mindre städer som Luleå än.

Boel Bernmark,
Unga Socialister Stockholm:

Boel Bernmark.

Hur känns det efter valet?
– Jag hade inte förväntat mig att SD och M skulle få så högt resultat i skolvalet och bland förstagångsväljarna. Det går liksom emot bilden om skillnader mellan generationer, där yngre är mer progressiva och äldre är mer konservativa.

Hur ser framtiden ut tror du?
– Det är tydligt att det finns ett skikt unga som inte känner sig besegrade eller som har gett upp bara för att valet är över. Alla jag pratade med på den antirasistiska demonstrationen i Stockholm i lördags höll med om att kampen fortsätter. Vi måste till exempel försvara asylrätten och protestera mot den ökande batongpolitiken.
– Utomparlamentarisk kamp är helt nödvändig och jag tror många unga börjar förstå det med tanke på hur det gick i valet. Vi som inte vill ha kompromisspolitik måste gå ut på gatorna och göra något själva!

Iman, Fredrika Bremergymnasiet i Haninge:

Hur känns det efter valet?
– Jag blev chockad av valresultatet, fast man kanske hade kunnat förvänta sig det, eftersom högersidan pratat så mycket om hur dåliga Socialdemokraterna är.

Pratas det om resultatet i skolan?
– Hos många av mina kompisar är känslan nästan oförändrad. Retoriken är fortsatt ”skicka ut dem”. Många har inte medborgarskap, och känner en fortsatt osäkerhet över hur framtiden kommer att se ut. Det är en förvirrad stämning.

Hur ser framtiden ut tror du?
– Året är 2022. Rasismen vi ser idag i samhället borde inte finnas. Men vill vi bli av med den måste vi ta tag i det!

Vilhelm Rosenström Domeij, Stockholm:

Vilhelm Rosenström Domeij.

Hur känns det efter valet?
– Jag tänker till exempel på klimatet. Vi har inte så mycket tid på oss, och nu har vi ett block med partier som inte alls är intresserade av att göra något.

Pratas det om resultatet i skolan?
– Det finns en sorts frustration hos många, men inte hopplöshet, utan snarare en vilja att rikta den till något produktivt. Flera av mina kompisar var på den antirasistiska demonstrationen i lördags, de är taggade och vill göra något!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!