Var är kompensationen för de rusande matpriserna?

Hungriga magar och en kall vinter – nu krävs en fightback (Foto: European Union).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Matpriserna bara fortsätter att öka och ingen kompensation för de sämst ställda är i sikte. Allt fler undrar nu hur de ska få livet att gå runt med en annalkande vinter med kraftigt höjda elpriser ovanpå matpriseländet?

Enligt den senaste mätningen från Matpriskollen har matpriserna ökat med nästan 14 procent sedan början av året. I september ökade matpriserna med i snitt en procent, något som SEB:s privatekonom Américo Fernández kommenterar till SVT Nyheter den 5 oktober med:
– Det är en väldigt tråkig situation hushållen står inför. 14 procent är den största ökning vi sett sen 90-talet. Nu handlar mycket om att övervintra, hushållen kommer behöva anpassa sig.
Men kärnan i problemet är att alla – politiker, näringslivet, kort och gott det kapitalistiska systemet – lägger all börda och all ”anpassning” på arbetarna, låginkomsttagarna, de med försörjningsstöd med flera. Det sägs aldrig att storföretagen, energigiganterna och livsmedelsjättarna kanske inte behöver göra fortsatta rekordvinster.

Vad gäller maten har vissa produkter ökat betydligt mer än andra. Priset på margarin och paprika har ökat med över 30 procent, och smör, grädde och kaffe med över 25 procent från januari.
Och de höga priserna är här för att stanna – och kommer att fortsätta stiga, spår ekonomer. En faktor just nu är att energipriserna också ökar, vilket påverkar bönder, transportföretag och olika industrier som lägger de ökade kostnaderna på konsumenterna.
I land efter land har arbetarrörelsen krävt kompensation för att undvika reallönesänkningar, och i flera fall också vunnit det. Men i Sverige är det knäpptyst än så länge om några sådana krav, såväl från politiker som från de fackliga representanterna. Bara några få, som Elektrikerna, kräver inflationskompensation i årets avtalsförhandlingar.
LO-topparna och näringslivet gör dock gemensam sak i att hävda att man nu inte ”ska” kräva högre lön för ”då späs inflationen på” – vilket är absurt och falskt. Vad det egentligen handlar om är att arbetarna och låginkomsttagare ska betala notan för att företagen ska kunna fortsätta göra rekordvinster.

Inför en kall vinter och med hungriga magar krävs därmed en fightbackrörelse mot såväl chockhöjda matpriser och energikostnader som mot det katastrofala förslag om hyreshöjning på uppåt 10 procent som fastighetsägarna nu kräver.
En gräsrotsrörelse likt den brittiska ”Enough is enough” som har samlat hundratusentals i offensiv kamp, samt att facken kommer med på tåget med strejker och protester, är nödvändigt även här för att ge oss en chans att få den kompensation som vi så akut behöver.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!