”Våra scheman bryter mot arbetsmiljölagen – folk mår inte bra”

Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Fredagen den 4 februari lämnade skyddsombuden på Nobina in en 6:6a-anmälan för trafikområdena Södertälje, Kallhäll och Södertörn. En 6:6a-anmälan är en “begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider”. Offensiv har träffat busschauffören och huvudskyddsombudet för Södertörns trafikområde Petri Myllykoski för en intervju.

Varför har ni lämnat in en 6:6a anmälan?
– Vi anser att våra scheman bryter mot arbetsmiljölagen. Folk mår inte bra. Bland annat kan ens arbetsdag börja och sluta på olika platser. Det är långa arbetspass. Korta raster. Ojämna start- och sluttider. Oregelbundna raster och matraster. En av dessa kanske inte gör att man mår dåligt, men alla dessa sammantaget gör att det blir outhärdligt.

Hur visar det sig att folk mår dåligt av dessa scheman?
– Folk berättar att de tycker det är jobbigt med framförallt långa arbetspass och oregelbundna start- och sluttider. Man får oregelbunden sömn och oregelbundna måltider eftersom man börjar på olika tider och har rast olika tider. En morgon kan man börja klockan åtta på morgonen och nästa kanske klockan fem. Det är samma med måltiderna. Kroppen hinner inte ställa om.
– De korta matrasterna tycker folk också är jobbiga. Speciellt om man har långa dagar. Man får stressa på rasten för att hinna, vilket gör att man inte får någon återhämtning innan man ska ut i den stressiga stockholmstrafiken.

Vad innebär dessa scheman i längden?
– Att folk slutar. Att de säger upp sig och hittar andra jobb, om de kan. Att de ger upp. Vissa blir sjuka. En del går ner i arbetstid. Av de som är kvar är många helt slut efter sitt arbetspass. De orkar inte göra något annat än att arbeta.

Vad innebär det att ni kan börja och sluta på olika platser?
– Om du börjar väldigt tidigt så är det svårt att ta sig kommunalt till jobbet. Då får man åka tillbaka på sin fritid för att hämta bilen efter arbetspasset. Vilket gör arbetsdagen ännu längre. Det minskar också återhämtningen.

Vad betyder gångtiderna?
– Förut var tiden det tog att gå från bussen vid hållplatsen till garaget för att ha rast betald. Det tog de bort i december. Nu ska vi förflytta oss mellan hållplats och garage på våran rast, vilket gör att vi får kortare tid till att äta, gå på toa och vila, avslutar Petri Myllykoski.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!