Vårdboende i Helsingborg hårt drabbat av covid-19

Nästan hälften av vårdtagarna på Valltorps äldreboende i Helsingborg har avlidit (Foto: Mart Moppel / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Nästan hälften – runt 30 av vårdtagarna på Valltorps äldreboende i Helsingborg – har avlidit i covid-19, visar SVT:s granskning. Dessutom har över hälften av de 60 anställda smittats och insjuknat av coronaviruset. På en avdelning har 90 procent av de anställda smittats.

Granskningen visar att smittan kom in på vårdboendet i april och spreds snabbt bland de boende och de anställda. Hur blev det så? Enligt Ingrid Berg, verksamhetschef för Vård- och omsorgsförvaltningen, samt omsorgsdirektören Annika Andersson är det personalen som har spridit smittan på boendet. Personalen ska ha suttit för nära varandra, tagit i saker och inte hållit distans till de boende. 
Det är en rå cynism att man lägger allt ansvar för spridning av smittan och det stora antalet avlidna på personalen.

En annan bild får man när läser vad Smittskydd Skånes smittskyddsläkare Eva Gustavsson säger. Hon är tydlig med att smittan kan gå åt alla håll: Mellan boende och personal, mellan boende till boende, mellan personal till personal. 
En trolig förklaring till varför Valltorps äldre och personalen har drabbats så hårt ger en av de anställda. Efter att en av de boende visat sig vara coronapositiv i april ville de anställda få ut skyddsutrustning till personalen för att skydda både boende och personal. Det visade sig då att all skyddsutrustning var inlåst. Jouren som hade nyckel till rummet där utrustningen förvarades vägrade komma till boendet och låsa upp.
Personalen uppmanades att ge den smittade Alvedon istället för att låsa upp dörren till rummet där skyddsutrustningen förvarades. En anmälan har gjorts i form av en avvikelserapport.

Verksamhetschefen Ingrid Bergh förklarar till SVT att utrustningen varit inlåst för att den inte skulle ”hamstras eller hanteras felaktigt” (!).
Det betyder alltså att det har funnits skyddsutrustning till personalen, men att man valt att inte använda den. Ledningen är mer mån om utrustningen än om liv och hälsa för personal och de boende.
Istället lägger de återigen över allt ansvar på personalen när Ingrid menar att de anställda inte har hållit 2 meters avstånd till de boende. Men hur kan man hjälpa de boende på 2 meters avstånd?
Andra exempel på hur ledningen totalt har negligerat covid-19-smittan är att man låtit personal gå mellan smittade och ickesmittade avdelningar för att jobba.
Man har haft aktiviteter över avdelningsgränserna under hela april månad. 

Det som har hänt på Valltorp är tragiskt och visar på behovet av att kräva adekvat skyddsutrustning för de som arbetar inom vård och omsorg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!