Vårdskandalen i Vellinge kommun fortsätter

Efter Vardaga har Förenade Care tagit över boendet, och privatiseringarnas vårdskandaler fördjupas och förvärras (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sedan 2019 har det privata vårdbolaget Vardaga drivit boendena S:t Knut och Aspen i Skanör-Falsterbo med plats för 99 boende. Sedan Vardaga tog över driften har en rad skandaler avslöjats om hur de boende vanvårdats och hur personalen behandlats av arbetsgivaren.

Vårdbolaget Vardaga har betalat 50,000 kronor i veckan i böter till Vellinge kommun sedan den 1 september förra året och fram till vecka 3 i år, men inget har förändrats.
Vanvården har fortsatt och likaså personalflykten. För det privata vårdbolaget har böterna inte spelat någon större roll eftersom avtalet ger Vardaga en intäkt på 5 miljoner kronor i månaden!
På grund av alla skriverier och skandaler beslöt Vellinge kommun under hösten 2020 att inte förlänga avtalet med Vardaga. Avtalet löpte ut i januari 2021.

Nu har kommunen överlåtit driften av äldreboendena S:t Knut och Aspen till en annan privat vårdgivare, Förenade Care. Detta privata vårdföretag ska ansvara för vård och omsorg på äldreboendena under två år framöver medan kommunen funderar vidare på hur och vem som ska bedriva äldreomsorgen i framtiden.
Förenade Care har dessutom lyckats förhandla till sig ännu bättre ekonomiska villkor än vad Vardaga hade. Dygnsersättningen till bolaget höjs med 13 procent jämfört med hur det var när Vardaga bedrev verksamheten. Enkel matematik ger facit. Förenade Care håvar in 5,650,000 kronor i månaden. Sannerligen en lönande affär för det privata vårdbolaget!
Vellinge kommun, som sedan länge har styrts av Moderaterna, har i praktiken privatiserat all kommunal verksamhet, där äldreomsorgen bara är ett exempel. Årligen överförs skattepengar i privata händer samtidigt som kommunen sparar in på den verksamhet som ännu är kommunal.

Att en privat vårdgivare som roffat åt sig skattepengar för att göra vinster på välfärden ersätts av en annan privat vårdgivare förändrar ingenting. 
Privatiseringen av vården, omsorgen och skolan måste stoppas. Befintliga privatiseringar måste rivas upp – sätt stopp för nedskärningarna i välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!