Varför gäller barnkonventionen inte våra barn?

Fatima Jafari var en av arrangörerna.

av Jonas Brännberg // ur veckotidningen Offensiv

På barnkonventionens dag samlades afghanska barnfamiljer runt om Sverige för att protestera. Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag, men samtidigt blir situationen för flyktingbarn från Afghanistan bara värre.
– Varför gäller inte barnkonventionen våra barn!? frågade sig Fatima Jafari, som var en av arrangörerna bakom demonstrationen i Luleå.

Förutom i Luleå samlades till protester i bland annat Växsjö, Västerås, Härnösand, Ronneby och Skellefteå. Budskapet var tydligt: Våra barn ska också räknas i Barnkonventionen!

– Barnkonventionen ska gälla alla barn, därför är det inte rätt att våra barn lever under så svår situation. De upplever stress, Migrationsverket pressar hela tiden på: “Ni måste åka tillbaka till Afghanistan” – trots att Sveriges avtal med Afghanistan tydligt säger att de inte tar emot barnfamiljer – det är för farligt, berättar Fatima Jafari.

Några av barnen hade skrivit egna plakat.

– De kan inte tvångsutvisa oss men samtidigt får vi inte stanna. Barnen lever i limbo, det är en enorm stress. När vi pratar med dem säger de “Vi förstår inget i skolan – för vi kan inte sluta tänka på vad som ska hända med oss”.

– Om barnen ska må bra måste föräldrarna också må bra, säger Moussa, som också hjälpte till med demonstrationen i Luleå, dit afghaner från bland annat Junsele, Luleå, Boden, Älvsbyn och Harads hade samlats.