Varför gäller barnkonventionen inte våra barn?

Fatima Jafari var en av arrangörerna.

av Jonas Brännberg // ur veckotidningen Offensiv

På barnkonventionens dag samlades afghanska barnfamiljer runt om Sverige för att protestera. Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag, men samtidigt blir situationen för flyktingbarn från Afghanistan bara värre.
– Varför gäller inte barnkonventionen våra barn!? frågade sig Fatima Jafari, som var en av arrangörerna bakom demonstrationen i Luleå.

Förutom i Luleå samlades till protester i bland annat Växsjö, Västerås, Härnösand, Ronneby och Skellefteå. Budskapet var tydligt: Våra barn ska också räknas i Barnkonventionen!

– Barnkonventionen ska gälla alla barn, därför är det inte rätt att våra barn lever under så svår situation. De upplever stress, Migrationsverket pressar hela tiden på: ”Ni måste åka tillbaka till Afghanistan” – trots att Sveriges avtal med Afghanistan tydligt säger att de inte tar emot barnfamiljer – det är för farligt, berättar Fatima Jafari.

Några av barnen hade skrivit egna plakat.

– De kan inte tvångsutvisa oss men samtidigt får vi inte stanna. Barnen lever i limbo, det är en enorm stress. När vi pratar med dem säger de ”Vi förstår inget i skolan – för vi kan inte sluta tänka på vad som ska hända med oss”.

– Om barnen ska må bra måste föräldrarna också må bra, säger Moussa, som också hjälpte till med demonstrationen i Luleå, dit afghaner från bland annat Junsele, Luleå, Boden, Älvsbyn och Harads hade samlats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!