Västerbotten: BB och hälsovårdscentraler stängs

Vården är satt på permanent svältkur runtom i landet, där resultatet blir katastrofal arbetsmiljö och hotad patientsäkerhet (Foto: CC0).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Norra Västerbotten skakas av en accelererande BB-kris som tornat upp under senaste året. Barnmorskor kroknar till slut av dålig arbetsmiljö. De förlorar hopp om förbättring och säger upp sig när deras krav inte tas på allvar. Som i Lycksele, där BB stängdes under flera veckor i somras. I dagarna meddelades att det blir samma sak i tre veckor under jul- och nyårshelgerna. 

Förlossningskliniken har sedan sommarstängningen kunnat hållas öppen tack vare solidariska kollegor som pendlat från Skellefteå och Umeå. 
Men barnmorskorskorna vittnar i SVT Västerbottensnytt att de levt med en ohållbar arbetsmiljö under lång tid och inte bara i Lycksele. Personalbristen har bland annat tvingat fram dubbla arbetspass och en ovisshet om när man kommer hem. Nu är det tydligt att många varken längre orkar eller accepterar att arbeta under så slitsamt vådliga arbetsförhållanden. De tvingas stiga av. 
I lördags larmade Barnmorskeförbundets länsordförande Erika Häggblad i Västerbottensnytt att 28 barnmorskor har sagt upp sig i år.

Bland blivande föräldrar växer samtidigt en otrygghet kring ovissheten om förutom ”när är det dags?” inte heller veta hur de ska klara transporten till ett BB flera timmar bort. Regionen säger att de gör individuella planer med varje blivande mamma, men några av de gravida inte har vågat vänta utan åkt till Skellefteå eller Umeå i extra god tid före beräknad nedkomst. 
Det finns också föräldrar som inte vågat vänta på värkar och ”vattnet går”, utan bett att få föda på planerad tid med kejsarsnitt.

Nu får alla nedskärningar sitt pris. Mindre personal följs av hög arbetsbelastning, dåliga scheman och en stressig arbetsmiljö, vilket till slut får konsekvenser som en oönskad sämre arbetskvalitet, arbetstrivsel och hälsa.
Vi har under senare tid vant oss vid nästan enbart positiva tongångar från industristaden Skellefteå sedan nyheten om miljardetableringen av batterifabriken Northvolt och med den nya jobb till stan. Men satsningar på utbyggnad av vården håller inte jämna steg. 
BB i Skellefteå arbetar i gamla slitna lokaler. Klinikens personal har protesterat och ställt krav. På ett stormöte nyligen med representanter från regionledningen fick de till slut löfte om att de inom ett år ska få ta emot barn till världen i ett nybyggt BB.

Regionledningen försöker akut lösa bemanningsproblemen inom vården med dyr hyrpersonal. Men personalbristen ser idag ut att vara stor i hela landet. Samtidigt som barnmorskeutbildningen i Umeå är populär och fullsatt lämnar många jobbet på grund av arbetsförhållandena. Det verkar idag vara stört omöjligt att få tag på både barnmorskor och läkare. 
Områdeschefen i Skellefteå, Camilla Andersson, meddelade i dagarna att de trots erbjudanden om veckolöner på 60,000 kronor inte har lyckats bemanna hälsocentraler med hyrläkare under julhelgen. Därför måste de hålla stängt på några centraler och hänvisa till någon av de öppna.
Det finns bara 12 distriktsläkare i området Skellefteå-Norsjöregionen med ett egentligt behov av 50 på en befolkning på 75,000 invånare. Med en stor inflyttning till staden i och med Northvolts etablering kommer det att behövas minst ytterligare 10 läkare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!