Vi Samlar Motkraft: musik och politik mot sexism och rasism

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Lördag den 19 november kommer minifestivalen Vi Samlar Motkraft varva diskussioner med kreativa inslag – allt med fokus på antirasism, socialistisk feminism och alternativet till nya regeringens rasistiska sparka neråt-politik – på Luleås klassiska konsertlokal Lillan.

I november 2022 domineras världen av avgrundsdjup klimatkris, krigsmuller och växande ekonomisk oro, medan Sverige styrs av en blåbrun rasistisk högerregering och Arktis som vanligt sveps in i allmänt mörker – men samtidigt visar tusentals unga, kvinnor och arbetare i Iran vägen med sin modiga kamp.
Den ljuspunkten och andra, till exempel arbetare som strejkar i Belgien, Grekland och Storbritannien, blir viktiga fokus för diskussionerna som också kopplar till den nära efterföljande globala protestdagen mot mäns våld mot kvinnor (25 november).
Rapparen Sucre, med sina feministiska texter, kommer att samsas med poesi, foto och bildkonst som vävs ihop med diskussioner om de mest brännande politiska frågorna – hur rasismen och det blåbruna hotet kan bekämpas, och kvinnokampens oerhörda uppror i Iran.

En huvudtalare (via länk) blir Sarah M, själv med rötterna i Iran och drivande i ISA:s (International Socialist Alternative, Rättvisepartiet Socialisternas international) och ROSA International Socialist Feminists arbete till stöd för den pågående rörelsen där. Kopplingarna till kvinnokampen i grannlandet Afghanistan och till vågen av feministisk radikalisering världen över blir såklart viktiga inslag.
Andra viktiga frågor som lär komma upp är kampen för bostäder och mot nedskärningar – att ändra systemet från vinstjagande kapitalistisk klimatkatastrof till en hållbar, jämlik värld utan krig och förtryck.

Vi Samlar Motkraft organiseras på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med Afghanskt Kulturcentrum Norra Sverige och med stöd av ABF. Arrangemanget pågår kl 14-19, är gratis och det kommer att finnas fika och mat att köpa till billigt självkostnadspris. Mer info finns på RS sociala medier.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!