Blåbrunas budget ett dråpslag mot kulturlivet

Fritt inträde på statliga museer tas bort, vilket gör det ännu svårare för låginkomsttagare att ta del av kulturlivet (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Precis som klimatet och välfärden får kulturen sig en rejäl smäll av de blåbruna. En miljard kronor mindre ges till kulturen för 2023, som bland annat innebär att fri entré till statliga museer försvinner.

Utöver det slaktas stödet till kulturskolan från 200 till 100 miljoner kronor, och samma med satsningen på biblioteken från 150 till 75 miljoner kronor. Anslaget till folkbildningen sänks även från 5,2 till 4,6 miljarder kronor.
Dessutom ska budgetposten ”Särskilda insatser inom folkbildningen” halveras och på sikt försvinna. Denna används bland annat för att främja deltagande i samhällslivet för asylsökande – att den ska försvinna är ännu en rasistisk del av den nya blåbruna SD-styrda regeringens politik.
Utgiftsområdet ”Kultur, medier, trossamfund och fritid” kommer totalt att tilldelas 16,7 miljarder kronor nästa år, jämfört med årets 18,5 miljarder, och den beräknas fortsätta minska 2024.

Detta är hårda slag mot kulturverksamheten som möts av stark kritik. Till DN den 8 november säger Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner att sänkningen av anslaget till folkbildningen motsvarar de 3 000 extra platser på folkhögskolor som tillkom under pandemin och att detta ”kommer att skapa svårigheter för många av våra skolor”.
Och generalsekreterare för Sveriges museer, Gunnar Ardelius, oroas i samma DN-artikel över de effekter som indragningen av fri entré till statliga museer och säger:
– (…) Indragningen är väldigt hastigt aviserad och kommer att innebära problem för många museer. Det kostar att ställa om. Museerna måste införa nya spärrar i entrén, nya besökssystem, och den kostnaden får museerna bära på egen hand.
– Vi befinner oss fortfarande i en återstart efter pandemin och nu när det ekonomiska läget ser ut att kraftigt förvärras hade statens museer behövt en fördubbling av stödet. Istället försvinner det.

De blåbrunas kulturpolitik innebär att låginkomsttagare, fattiga och flyktingar kommer att få det allt svårare att ta del av kulturlivet.
Det är en politik som vidgar klassklyftorna. Istället för att storföretag och banker tillåts göra hundratals miljarder kronor i ren vinst varje år kan detta istället gå till den svältfödda välfärden, miljöpolitiken och kulturen för att nämna några saker.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för:
• Behåll fri entré till statliga museer och utvidga det till alla museer i landet.
• Stärk finansieringen till gräsrotskulturen för att främja musikskapande, filmande, fotokonst, poesi, målning och andra kulturverksamheter.
• Höj anslagen till bibliotek, folkbildningen, museer, gallerier etc – satsningar för tillgång till offentliga och gratis replokaler, verkstäder, målningshallar, inspelningsstudios, med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!