Zozan Büyük förd till sjukhus – stoppa utvisningen!

Zozan och hennes familjs situation är högst oviss. Låt Zozan stanna! (Foto: Privat)

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Den kurdiska småbarnsmamman Zozan Büyük, 30 år, som har ett utvisningshot hängande över sig, har kollapsat av pressen och vårdas nu akut sedan den 10 februari på akutpsykiatriska avdelningen på Universitetssjukhuset Örebro.

Zozan och hennes familjs situation, som Offensiv har rapporterat om tidigare, är ett tydligt exempel på hur rättsosäker den svenska migrationspolitiken är och vad som sker när den svenska staten och socialdemokratin låter Turkiet diktera villkoren för svensk inrikes- och utrikespolitik.
Hon har aldrig begått något brott, men Säpo menar att Zozan Büyük är en säkerhetsrisk för Sverige och ska utvisas, ett beslut direkt kopplat till Zozans etnicitet, att hon är kurd.

Zozan är själv inte politiskt aktiv, men förhördes av Säpo om hennes syn på den kurdiska frågan, hennes syn på kvinnors rättigheter och om hon har deltagit på kurdiska demonstrationer.
Det finns inte någon kontrollfunktion som granskar vad Säpo baserar sitt utlåtande på, och ingen domstol har någonsin gått emot deras rekommendationer.
Zozan är inte ensam. Det är flera kurder som förra året nekades medborgarskap med hänvisning till påstådda sympatier med den kurdiska vänstern YPG, YPJ eller PYD. Med dessa uppgifter blir det tydligt att Säpo och den svenska regeringen har riktat in sig mot kurder i exil för att gå dess politiska motståndare i Turkiet och Iran till mötes.

Hon har fyra veckor på sig innan hon måste lämna landet. Men den pressen som detta har inneburit tog ut sin rätt och hon vårdas nu akut på sjukhus.
– Hon gråter hela tiden, hjärtat slits sönder av att separeras från våra barn. Barnen frågar efter sin mamma hela tiden, säger hennes man Veisi Ari till Offensiv.
Även Zozans son har farit illa av processen och mår jättedåligt. Han är nu ett prioriterat fall hos barnpsykiatrin för att få hjälp och stöd.
Zozan kom till Sverige för fem år sedan för att bilda familj med sin man Veysi. Hon lärde sig snabbt språket och fick jobb inom vården, men när hon ansökte om permanent uppehållstillstånd nekades hon och fick istället veta att hon var en säkerhetsrisk som skulle utvisas. Säpo vägrar att redogöra varför och Migrationsverket accepterar utan att ifrågasätta deras bedömning.

Eftersom Zozan inte får veta vad hon anklagas för kan hon heller inte försvara sig. Hennes överklagan nekas att tas upp på nytt då Migrationsöverdomstolen har sagt nej till att överpröva beslut om utvisning.
Polisen har besökt både familjens bostad som släktingars hem och frågan alla ställer sig nu är varför Säpo vill skynda på processen? Vi vet att Säpo, enligt egen utsago, har ett utbyte av information med utländska underrättelsetjänster. De vägrar dock avslöja vilka. En behöver inte vara konspiratorisk för att förstå att Turkiets underrättelsetjänst kan vara inblandad.
Att auktoritära länder och diktaturers underrättelsetjänster, som Turkiets MIT, påståenden ska få så långtgående konsekvenser i Sverige är en skam.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att jakten på Zozan Büyük och hennes familj upphör, bevilja henne medborgarskap och låt familjen leva i fred. Vi kräver också ett slut på misstänkliggörandet av kurdiska föreningar och partier och att Sverige slopar terrorstämplingen av PKK som ligger till grund för Säpos godtyckliga agerande mot kurder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!