1 maj för klimatet – mot militarism

Istllet för vapen och militär upprustning krävs grön omställning och upprustad välfärd – nej till Nato, Putinregimen och kapitalismens misär! (Foto: Natalia Medina)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter två år av inställda Första maj-demonstrationer på grund av pandemin kan vi äntligen se fram mot ett Första maj på gator och torg. Att Första maj också är en söndag ger ytterligare möjlighet att göra dagen till en global kampdag för solidaritet, arbetarenhet och internationell socialism för fred och grön omställning – mot alla former av förtryck och rasistisk splittring.

Första maj har firats sedan 1890 efter beslut från den Andra internationalen, som samlade den tidens socialistiska arbetarorganisationer i en global rörelse. Till en början skulle Första maj fyllas med demonstrationer för kravet på 8 timmars arbetsdag, men mycket snart kom dagen också att bli till en manifestation mot militarism och för fred. ”På 1 maj demonstrerar vi för införandet av 8-timmars arbetsdag, för proletariatets klasskrav och för fred i hela världen”, som den Andra internationalen uttalade 1904.
Det är i den andan som Rättvisepartiet Socialisterna och ISA, International Socialist Alternative, den internationella socialistiska rörelse som RS tillhör, demonstrerar på årets Första maj, som i mångt och mycket blir till en global protestdag mot kriget i Ukraina och den militarism som osäkrar världen.

Aldrig har mänskligheten konfronterat så många samtidiga och samverkande kriser som idag och alla har ett gemensamt: de är orsakade av kapitalismens vinstjakt samt att ett fåtal superrika äger produktionsmedlen och kontrollerar världens resurser, vilket tillsammans med nationalstatens murar och stängsel förhindrar en produktion för behov och det globala samarbete som krävs för att säkra mänsklighetens och planetens framtid.
Världen har aldrig varit rikare på möjligheter och resurser, men samtidigt aldrig så ojämlik. Pandemikrisen satte fokus på behovet av globala, samordnade insatser, men istället skyndade de kapitalistiska regeringarna sig med att införa nya hinder mot en rättvis fördelning av skyddsutrustning och vaccin. Medan tiotusentals människor dagligen dog av viruset blev världens superrika allt rikare och storbolagen redovisade rekordvinster.
”Vi befinner oss i en ojämlikhetskris som skördar 21 000 människoliv per dygn. Den samlade förmögenheten hos världens tio rikaste män har fördubblats, samtidigt som inkomsterna hos 99 procent av världens befolkning har försämrats på grund av covid-19. Tjugo av världens rikaste miljardärer förväntas i genomsnitt orsaka utsläpp motsvarande 8 000 gånger så mycket som den fattigaste 1 miljarden av jordens befolkning”, konstaterade hjälporganisationen Oxfam i början på året och satte fingret på såväl den groteska ojämlikheten och klimatorättvisan som det akuta behovet av socialistiska systemförändringar.

Utsläppen måste ner om framtiden ska bli möjlig.

Världen är i händerna på en liten men mäktig klass av superrika, som äger de stora multijättar som kontrollerar den globala ekonomin.
Dagens monopolkapitalism och koncentration av kapital kan illustreras i att om teknikjätten Apple, världens största bolag sett till börsvärde och kassakista, vore ett land skulle man hamna på listan över världens sju största ekonomier. Jeff Bezos, Amazons ägare och grundare, tjänar mer per sekund än vad många amerikanska arbetare gör i månaden.
Svaret måste bli: ”Expropriation av några få exploatörer till fördel för folkets stora massa”, som Karl Marx skrev i Kapitalet del 1.

Klimatet kräver socialism och demokratisk planering. Trots att klockan tickar allt snabbare fortsätter inte bara kapitalismens plundring, oljetörst och koleldning, utan den intensifieras och ökar. Under 2021 nådde utsläppen av koldioxidutsläpp sin allra högsta nivå någonsin, och den kurvan fortsätter uppåt när kapitalismen och regeringarna med Ukrainakriget som ursäkt ökar användningen av fossila bränslen och överger redan för lågt satta klimatmål.
”Borra, borra mer efter olja och gas”, manar Bidenadministrationen till oljebolagen, samtidigt som olje- och gasjättarna ”gör stora vinster på kriget i Ukraina och använder de skenande priserna och rädslan för bränslebrist för att befästa sin ställning gentemot regeringarna på ett sätt som kan få katastrofala följder för klimatet” (brittiska The Guardian den 10 mars).
Fossilbolagen och andra stora monopolföretag måste omedelbart överföras i samhällets ägo och läggas under demokratisk kontroll för att möjliggöra planering, rättvis fördelning och en grön omställning. Och det brådskar. Utsläppen måste ned nu om framtiden ska bli möjlig.
Demonstrera med RS och ISA på Första maj – kom med i kampen för en demokratisk, socialistisk värld.

Demonstrera med Rättvisepartiet Socialisterna:
Stockholm kl 11 Medborgarplatsen
Göteborg kl 12 Järntorget
Malmö kl 10.30 Möllevångstorget
Luleå kl 14 Gula paviljongen
Sundsvall kl 11.45 Storgatan 1

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!