Uppladdning för klimatkamp 1-3 juni

RS och ISA kommer att vara en självklar och livlig del av klimatdemonstrationerna, där vi framför allt kommer erbjuda ett alternativ och en väg framåt (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 2-3 juni är Sverige värd för FN-toppmötet Stockholm+50. Evenemanget arrangeras 50 år efter FN:s första internationella klimatkonferens som hölls i Stockholm 1972. Motståndet på gator och torg dessa dagar organiseras nu för fullt.

Rubriken för FN-toppmötet är ”En frisk planet för allas välstånd – vårt ansvar, vår möjlighet”, och ambitionen är att accelerera förverkligandet av de klimatpolitiska åtagandena från tidigare FN-konferenser.
Efter 50 år av FN-möten om miljöskydd, biologisk mångfald och klimatkrisens brådskande natur som inte har lett till någon verklig förändring, inklusive COP26-mötet som hölls så sent som i november 2021, blir detta bara ännu ett tandlöst, inomkapitalistiskt förhalande inför en alltmer permanentad klimatkris.
Alla försök till en genuin systemförändring kommer alltid att hämmas av storföretagen och miljardärernas intressen, och politikerna kommer alltid att sätta mål de aldrig tänker nå och formulera löften de inte vill eller kan hålla.
Medan världens ledare samlas för att återigen ”reflektera över det brådskande behovet av handlingskraft” och repetera samma diskussioner som har hållits i årtionden kommer klimataktivister att samlas på gatorna och i sina egna forum i den verkliga klimatkampens namn.

Nätverket Stockholm+50 (inte att förväxla med själva FN-mötet Stockholm+50) är ett samarbete mellan olika klimat- och miljöorganisationer och aktivister.
Där återfinns bland andra Jordens Vänner, Klimataktion, Klimat­sverige, Alternativ Stad, Klimatriksdagen, Naturskyddsföreningen och Afrikagrupperna för att kräva omedelbara samhällsförändringar för global rättvisa, miljö, klimat, hälsa och fred, vilket bara kan uppnås genom sociala rörelser och kamp.
I stark kontrast till makthavarnas ineffektiva toppmöten har nätverket tagit initiativ till ett eget Folkets Forum, där folkrörelser och aktivister kan samlas i ett brett samarbete med den livsnödvändiga klimatkampen som gemensam nämnare.
Förutom föreläsningar varje onsdagkväll fram till den 1 juni kommer workshops och möten att hållas den 31 maj ABF-huset i Stockholm i förberedelse inför protestdagen den 1 juni.

På den gemensamma plattformen konstateras att:
”Det behövs en kombination av motstånd mot falska lösningar och en mobilisering av folklig förändringskraft som lyfter bestående eller existerande och framväxande konstruktiva alternativ tillsammans med en fredskultur som hyllar samarbete snarare än konkurrens.”
Att engagemanget för en grön omställning kopplas samman med antikapitalistiska slutsatser är helt livsnödvändigt för att klimatrörelsen ska kunna utmana kapitalismens förödande system.
Den 1 juni klockan 18.00 kommer en manifestation att hållas på Sergels torg, en dag innan FN-mötet startar, med syftet att samla klimatrörelsens alla beståndsdelar och kampfrågor i en gemensam protest mot systemet som har orsakat klimatkrisen och är oförmöget och ointresserat av att lösa den.
Även Fridays For Future mobiliserar till en massprotest den 3 juni, mot regeringarna och storföretagens greenwashing.

Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister kommer självklart att delta i protesterna, tillsammans med ett gäng kamrater från andra sektioner av vår international ISA (International Socialist Alternative) som kommer på besök.
Den 1 till 3 juni kommer att vara tre energifyllda och politiskt laddade dagar där vi i ISA har en viktig roll att spela, genom att koppla ihop frågor, träffa nya skikt av engagerade unga, och ge klimatrörelsen en injektion av socialism och klasskamp.
Dessa kampanjdagar avslutas med att RS och ISA anordnar ett stormöte på fredagen den 3 juni kl 18.00 på Södergården i Stockholm.
Mer information om Nätverket Stockholm+50 finns här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!