100 000 demonstrerade i Aten

2006-07-27 16:39:28
GREKLAND Lördagen den 6 maj marscherade upp till 100 000 grekiska arbetare och ungdomar i en sju kilometer lång demonstration mot krig och kapitalistisk exploatering.
Demonstrationen var en del i det European Social Forum som anordnades i Aten 4-7 maj.
Uppslutningen i demonstrationen var imponerande. Men polisen lyckades än en gång göra sig själva till åtlöje genom att hävda, först, att det bara var 15 000 demonstranter, sedan genom att fördubbla siffran till 30 000, och därefter genom att bara nämna längden på demonstrationen.
Demonstranterna marscherade till USA:s ambassad för att protestera mot USA- och EU-imperialisternas politik i Mellanöstern, Irak och Iran. Sedan gick protesten vidare till det grekiska parlamentet för att protestera mot den grekiska regeringens och EU:s nyliberalism.
Det faktum att runt 9 000 aktivister kom från resten av Europa – framför allt från Frankrike, Italien, Turkiet och Balkan (över 2 000) och andra länder – satte dessutom en väldigt viktig ton av internationalism.

Xekinima (CWI i Grekland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!