100 miljarder till aktieägarna

2006-08-09 15:19:06
De svenska aktiebolagen har delat ut 99,9 miljarder kronor till aktieägarna hittills i år, enligt Värdepapperscentralen. Det är redan mer än något tidigare år, 23,1 miljarder mer än under hela 2005. Ericsson slog rekord när de tidigare i år delade ut 7,3 miljarder till aktieägarna.

I år gör storföretagen sina största vinster någonsin, runt 400 miljarder kronor pekar prognosen på för 2006. Det är mer än vad verksamheten i samtliga Sveriges kommuner kostar. Men det blir inga stora investeringar eller fler jobb. Investeringarna ligger på historiskt låga nivåer. Investeringsandelen (investeringar i förhållande till BNP) var 2005 bara 13,7 procent. 1970 var den 25,6 procent och så sent som 1990 21,2 procent. Utvecklingen mot mindre investeringar till förmån för högre vinster och aktieutdelningar försvagar industrin och innebär en avindustrialisering.

Vinstexplosion

Kombinerat med rekordvinsterna och de extremt låga löneökningarna leder det till en oemotsvarad våg av spekulationer, t ex att företag köper upp sina konkurrenter för att sedan lägga ner verksamheten.
Att LO vill ta samhällsansvar och vara återhållsamma i avtalsrörelserna och därför vägrar utlysa strejker är en viktig orsak till både aktieutdelningarna och den dåliga löneutvecklingen. LO borde gå i spetsen för lönekampen med krav på att få tillbaka de pengar som går till vinster, aktieutdelningar och fallskärmar.
Resultatet av storföretagens plundring är att samhällsekonomin försvagas och jobb försvinner. Bara genom en kamp för att förstatliga storföretagen och bankerna kan samhället få del av rekordvinsterna och miljardrullningen till aktieägarna stoppas.

Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!