200 000 i Hongkong: ”Inte glömda, inte förlåtna”

2009-06-05 16:44:07


Känslofylld samling

Folkmassorna bara fortsatte att strömma in i Victoriaparken i Hongkong från alla håll. "200 000 i 4 juni-vaka" löd förstasidan på Apple Daily. Foton från luften visar en ändlös yta täckt av tända ljus, från parken och utåt.
"Folket har inte glömt", trummade rubriken i South China Morning Post. Och stämningen i folkmassan visade att man inte heller förlåtit. Bland talarna på massmötet var Ding Zilin, på en förinspelad video som smugglats ut från fastlands-Kina. Ding är talesperson för Himmelska Friden-mödrarna som driver kampanj för rättvisa efter massakern för 20 år sedan. Hennes 17-årige son sköts till döds av armén den 4 juni 1989. Hon är på årsdagen förhindrad av polisen att lämna sitt hem.
Torsdagens mastodontdemonstration var en ytterst viktig kommentar om de politiska trenderna i Kina, inte bara i den autonoma regionen Hongkong. "Kommunist"-regimen i Peking har gjort sitt yttersta för att utplåna det blodiga minnet av 1989. Demonstrationen är därför ett stort och pinsamt baklag för regimen.

CWI/chinaworkers försäljningstält och bord väckte som tidigare mycket stort intresse, med många både yngre och äldre som kom fram och sa "tack för allt ni gör".
Insamlingslådan var fylld när kvällen var över med totalt 12 915 hongkongdollar (13 500 kronor) till stöd för arbetarkamp och demokratiska rättigheter. CWI-kamrater sålde alla utom en av den nya t-tröjan (190 t-tröjor har sålts på två veckor) och 50 exemplar av den nya boken om 1989, plus mer än 20 andra böcker. Kanske ändå mer imponerande är det stöd och intresse som visats från fastlands-Kina, där boken spridits i elektronisk form.
Vincent Kolo 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!