21/9: Demonstrera för välfärd utan vinst

2013-09-20 10:37:12
Lördagen den 21 september blir en historisk aktionsdag med demonstrationer på tio orter (se nedan) runt om i landet mot vinster i välfärden och för upprustning av vård, skola och omsorg i offentlig regi.

Bakom den landsomfattande aktionsdagen står Folkkampanj för Gemensam Välfärd (valfardskampanjen.se), som samlar en rad olika nätverk, fackföreningar och gräsrotsorganisationer bakom kraven på:
• Nej till vinst i välfärden.
• Stoppa nedskärningarna.
• Försvara och utveckla den gemensamma välfärden.

Kampanjen och dess krav har fått stöd från flera fackklubbar och avdelningar.
– På posten har vi skickat ut flygblad och affischer till alla förtroendevalda medlemmar på 25 postkontor. Vi mobiliserar som en del av SEKO:s mobilisering och hoppas på en bra uppslutning den 21 september, säger Gunnar Westin, ordförande för SEKO Posts sektion i Skärholmen-Hägersten.
LO-distriktet i Stockhoms län har också manat till deltagande i demonstrationen i Stockholm.
– Vi har tittat igenom kampanjens upprop och vi ställer oss helt bakom detta.
Det säger Steve Ärlebrand, före detta ordförande för LO Gällivare och aktiv i Gruvfyran i Malmberget. LO Gällivare och Gruvfyran vill skicka representanter till manifestationen i Luleå.

– Jag kommer att tala om hur vårdslakten får långsiktiga och irrepararabla följder genom att utbildning blir lidande när arbetstakten skruvas upp. Och betona vikten av att den folkliga mobiliseringen fortsätter, oavsett hur det går i nästa års val, säger Sten Axelsson Fisk, ordförande i Socialistiska Läkare och aktiv i Rädda Vården Skåne, som är en av talarna i Malmö på lördag.
– Vi går på knäna och våra politiker är de som äventyrar patientsäkerheten!, säger Cie Rosenqvist, sjuksköterskan som tog initiativ till löneupproret Inte under 24 000 i Göteborg och som ställer upp som talare i Göteborg.

Lördagen den 21 september är emellertid bara ett kraftfull avstamp. Det kommer att krävas fortsatt kamp och nya breda mobiliseringar för att kasta ut riskapitalisterna och rädda välfärden.


Stockholm
Medborgarplatsen kl 13

Göteborg
Gustav Adolfs Torg kl 14

Malmö
Gustav Adolfs Torg kl 14

Helsingborg
Stadsparken kl 13

Linköping
Stora Torget kl 14

Luleå
Utanför Smedjan kl 13

Sundsvall
Vängåvan kl 12

Umeå
Rådhustorget kl 13

Uppsala
Stora Torget kl 13

Västerås
Sigmatorget kl 13

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!