23/4: ”Att det maskas får stå för dem”

2007-04-25 15:58:31
I söndags meddelade LKAB att de avbryter de lokala löneförhandlingarna efter ”olovliga konfliktåtgärder” i Vitåforsgruvan, Malmberget.
– Förhandlingarna ajournerades redan i torsdags. Så det är lögn och dikt att de avbrutits i söndags, säger Harry Rantakyrö, ordförande för gruvtolvan.

Gruvfacken menar att personalen bara följt gällande föreskrifter, vilket lett till produktionen av råmalm gått ned och ett kulsinterverk tvingades stoppa.

”De ser spöken”

– Arbetsledningen ser spöken där det inte finns några. Att det maskas får stå för dem. De har själv utbildat personalen i säkerhetsföreskrifterna och sagt att de som inte följer föreskrifterna får fortsätta jobba vid något annat företag, säger Harry Rantakyrö.
– Vi ser det nästan som en kränkning. Man får känslan att de agerar ”i ond tro”, för att skada medlemmarna och oss som organisation. De blandar ihop korten. Ska vi bryta mot säkerhetsföreskrifterna? frågar Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget.

Störande rutiner

Varför dippar produktionen just nu, under löneförhandlingarna?
– Vi ser positivt på det utökade säkerhetsarbetet men vi har flera gånger påtalat för LKAB att det blir störningar med de nya säkerhetsrutinerna. LKAB har inte lyssnat på oss. De har sagt att de som inte följer rutinerna har ingen framtid hos LKAB. Nu följs rutinerna fullt ut, berättar Tomas Nilsson.
De lokala förhandlingarna, där gruvarbeterna krävt 3 200 kronor, ajournerades i torsdags i väntan på ett besked från de centrala parterna om hur en text i avtalet ska tolkas.
– Det är lönebiten det handlar om, om möjligheten att gå över det centrala avtalet lokalt, säger Harry Rantakyrö.
Vill arbetsgivarna bara betala ut enligt det centrala avtalet?
– De är inne på den linjen men nu får de centrala parterna säga vad som gäller, fortsätter Harry Rantakyrö.
– Vi anser att vi måste få ut de nivåer våra medlemmar förtjänar. Företaget går väldigt bra. Industriavtalet har för lång avtalstid och för låga nivåer, säger Tomas Nilsson.
Förhandlingarna var planerade att återupptas på torsdag, men LKAB har nu ställt in alla förhandlingar tills vad de menar är ”olovliga aktioner” avbryts.

Möte med Löfvén

Gruvfyran i Malmberget har efter de centrala förhandlingarna bjudit in till ett medlemsmöte den här veckan. Stefan Löfvén kommer för att svara på frågor.
– Våra medlemmar har kritiserat avtalet och ville ha hit Stefan för att svara på frågor. Hur kunde det bli treårigt? Varför så låg procent? Hur kunde man gå före avtalsrådet?
Man säger att ett treårigt avtal ska ge stabilitet, men se vad regeringen gör. Den nya propositionen gör att våra pengar snabbt blir uppätna, med högre räntor och försämringar för de med låga inkomster, säger Tomas Nilsson.
Blir det mycket folk på mötet?
– Som det låter blir det nog det. Vi har bjudit in gruvarbetarna från Aitikgruvan också, avslutar Tomas Nilsson.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!