500 dagar av krig i Ukraina

Efter 500 dagar är lidandet ofattbart. Ukrainas offensiv har varit ytterst begränsat, amtidigt som kuppförsöket i Ryssland och klusterbomber från Västmakterna ökar risken för upptrappat krig (Foto: Wikimedia Commons).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Kriget i Ukraina har nu pågått i över 500 dagar, med ofattbart lidande som följd. Ukrainas pågående offensiv har nått mycket begränsade resultat, samtidigt som kuppförsöket i Ryssland och klusterbomber från Västmakterna ökar risken för upptrappat krig. Här är 5 aktuella punkter.

1. Offensiven går trögare än väntat

Ukrainas nu över en månad långa offensiv går mycket trögare än väntat. De ryska trupperna fick lång tid på sig att minera stora områden och bygga försvaret. En femtedel av de nya vapnen som Väst har sänt till Ukraina slogs ut redan i början av offensiven.
Tisdag den 18 juli uppger en ukrainsk general, Oleksandr Syrskyj, att de ryska styrkorna intensifierat försvaret av Bachmut, där Ukraina avancerat något, och att en rysk offensiv inletts i riktning mot Kupiansk i Luhanskregionen. Syrskyj säger att läget vid fronten är ”utmanande” (från Dagens Nyheter som citerar CNN).
Svenska militärexperter i media håller fast vid att Ukraina avancerar och att ett genombrott kan komma. Utan mer omfattande information är det svårt att bedöma krigets utveckling den närmaste tiden. Det kan bli fortsatta strider längs frontlinjen, men genombrott kan inte uteslutas.
Den ukrainska civilbefolkningen fortsätter att utsättas för attacker med granater, missiler och drönare. Även områden inne i Ryssland och på Krim har attackerats med drönare från Ukraina.
Att offensiven går trögare, samtidigt som Zelenskyj och Ukraina håller fast vid att kriget ska fortsätta tills de ryska trupperna har drivits bort från alla ockuperade områden, förklarar de ökade kraven på att Väst ska sända mer vapen, inklusive F-16 stridsflygplan. Den svenska regeringen har gett grönt ljus till utbildning av ukrainska piloter i Sverige och sände i mitten av juni det tolfte stödpaketet med vapen och pengar till Ukraina.
USA har nu lovat att skicka klusterbomber, ett ökänt vapen som är förbjudet i 120 länder. USA:s klusterbomber består av 88 mindre bomber som sprids i ett större område, och som kan detonera långt senare. Redan tidigare har både Ryssland och Ukraina använt klusterbomber.

2. Nato stärkt, men det finns sprickor

På Natos toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius betonade Biden och andra västledare att krigsalliansen är enigare än någonsin tidigare. Under sitt besök i Finland förutspådde Biden att kriget inte kommer att pågå i flera år. Det är troligast en kommentar ämnad för USA, där kritiken mot USA:s bidrag till kriget ökat, särskilt från Trump och högern.
Det mest kontroversiella på Natos toppmöte var inte Erdoğan och Sveriges medlemskap, utan Ukraina. Zelenskyj riktade hård kritik mot att inte få en tidtabell för medlemskap. Hans försvarsminister upprepade att Ukraina i praktiken redan är medlem.
Han fick svar, främst från den brittiske försvarsministern Ben Wallace, som dels sa att Storbritannien har skickat all sin utrustning för minröjning till Ukraina, dels att ”vi är inte Amazon” där Ukraina bara kan beställa vad de vill ha.
Det militära och ekonomiska stödet till Ukraina från främst USA och EU uppgår till 170 miljarder dollar, enligt Financial Times. Över 40 regeringar har sänt vapen och militär utrustning.
USA-imperialismen vill att Ryssland besegras militärt, för att stärka sin egen makt och som en varning till den kinesiska imperialismen i det pågående kalla kriget. Men de vill helst se detta utan att kriget sprids och utan totalt kaos i Ryssland. Därför sa USA tillsammans med Tyskland nej till medlemskap i Nato för Ukraina. Istället erbjöds en plan för detta i framtiden, efter kriget, samt fortsatt ekonomiskt stöd från G7-länderna. Ett särskilt råd för Nato och Ukraina etablerades också.
Natofrågan understryker socialisters syn, att Nato agerar i eget syfte, inte för att skydda Ukrainas arbetare och befolkning. Arbetare i Ukraina, Ryssland och internationellt måste organisera självständig kamp mot krig och militarism.

3. Vad har hänt med Prigozjin och Wagner?

Efter det avbrutna kuppförsöket från Wagnergruppens ledare Prigozjin under midsommarhelgen kvarstår många frågetecken. Prigozjin, som tidigare ständigt var på sociala media, har bara gjort ett enda uttalande sedan dess. Hans privata jet ska ha flugit mellan olika städer i Ryssland, och Putin uppgav senare att 34 av Wagners befäl, inklusive Prigozjin, deltagit i ett möte i Kreml den 29 juni.
Wagnergruppen är formellt upplöst som militärstyrka i Ryssland, och stora mängder vapen ska ha överlämnats till statsarmén. Att Prigozjin och Wagner har fått en så stor roll tilldelad av Putin är ett bevis på den ruttna diktaturens egentliga svaghet. Wagners trupper, med stor andel frigivna fångar, var drivande i Bachmut, och hans trollarmé samt konton på social media en viktig del av krigspropagandan.
Efter kuppförsöket har rysk media visat upp enorma högar med kontanter – varav en hel minibuss full med sedlar – som tillhört Prigozjin. Hans högkvarter tog över av säkerhetstrupper redan under kuppförsöket. Putin har uppgett att den ryska staten betalat Wagnergruppen motsvarande 18,8 miljarder dollar, varav 3 miljarder det senaste året.
Putin är försvagad, men har tills vidare behållit makten efter denna kris.

4. Nato lär av Ukraina

”Västarméer lär sig mycket från kriget i Ukraina”, rapporterade tidskriften The Economist, en av påhejarna till Västs stöd till Ukrainas militär. De tidigare läckta Pentagondokumenten visade hur nära inblandat USA är i krigföringen och utbildningen av Ukrainas armé. The Economist visar hur den brittiska militärstaben varje vecka utvärderar lärdomar av kriget, senast i en rapport på 70 sidor.
Modern teknik, artificiell intelligens, drönare, och vapen med högre träffsäkerhet gör att styrkorna måste vara mer utspridda och rörliga. Där det tidigare krävdes ett övertag på 3 mot 1 för att bryta igenom försvarsstyrkor kan det idag behövas 9 mot 1, säger en intervjuad general.
Den viktigaste slutsatsen är att oavsett den nya tekniken är krig idag en köttkvarn, med fasansfulla konsekvenser i form av hundratusentals döda och skadade.

5. Krim och spannmålsavtalet

Avtalet för export av spannmål har nu upphävts av Ryssland, som en del av krigsupptrappningen. Det kommer att leda till högre priser världen runt, och fler hungerkatastrofer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!