500 mot S-MP-regeringens inhumana flyktingpolitik

2016-01-20 16:38:50

foto: Sebastian Olsson
Fler initiativ för rätten till asyl behöver tas.

Omkring 500 personer slöt upp på Tillsammansskapets manifestation för asylrätten i Stockholm den 16 januari.

Anledningen till manifestationen är den extrema högersväng som S-MP-regeringen har genomfört vad gäller sin inhumana flyktingpolitik, som om möjligt blivit än mer inhuman.
– Vi är här för att vi bryr oss, och för att man ska ha rätt till att leva ett värdigt liv. Det är vår plikt att säga ifrån, öppnade konferencieren Haris Grabovac, Tillsammansskapet, manifestationen.

Flera olika talare tog upp om Löfvens hyckleri och hur den förda politiken innebär en katastrof för de som har tvingats att fly från krig, terror och förtryck. Andra tog upp om hur de privata profitörerna och deras vinstintresse i asylmottagningarna måste väck.
– Det är inte regeringen och Sverige som behöver andrum, det är de som flyr som behöver andrum, sade Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete.
– Nu är det oerhört viktigt att stå upp för den internationella solidariteten, sade Faryana Asghari från Afghanska föreningen.
Även flyktingar från nu och förr talade om den situation de har ställts inför och de öden som de har tvingats att fly ifrån.

Nya aktionsdagar mot den brutala flyktingpolitiken måste anordnas, men kampen behöver även utvecklas och sammankopplas med andra gräsrotsrörelser med krav på ett stopp för rasistisk splittring, skuldbeläggning av de som flyr och den förda högerpolitiken, med nedskärningar, privatiseringar och försämringar för alla, för att verkligen kunna erbjuda en väg framåt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!