8 mars 2007: mot alliansen

2007-03-14 14:53:25
Kampen för kvinnors rättigheter är mer brännande än på länge. De flesta av de ”reformer” – pigavdraget, vårdnadsbidraget och a-kassereformen – som högeralliansen rivstartat sin regeringsperiod med, försvagar kvinnors ställning ekonomiskt, på arbetsmarknaden och i samhället i stort.

Beklämmande nog var den enskilda kvinna som gjorde mest väsen av sig den 8 mars Maud Olofsson. Men hennes beslut att propagera för pigans återkomst för företag i städbranschen på själva dagen för internationell kvinnokamp, passerade inte obesvarat. Kvinnopolitiskt forum höll protest utanför konferenslokalen i Gamla stan och hade med sig disktrasor med upplysande tryck.

Alliansens antifeminism

Demonstranterna passade också på att kritisera högeralliansens övriga kvinnofientliga förslag.
Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) poängterade att a-kassereformen slår hårdast mot kvinnor. Att vårdnadsbidraget i praktiken är en hemmafrureform, eftersom det kräver en familjeförsörjare, betonades av Jona Ellings.
– Kanske om man får trillingar är det möjligt att leva på det!
För att uppmärksamma kvinnodagen också i förorten, höll RS torgmöte i Rinkeby med ett brett tema. Lina Thörnblom, en av två RS:are i Haninge kommunfullmäktige, berättade om kampen mot skolnerskärningar, Lina Westerlund från RS och Elevkampanjen pratade om kampen mot sexuella trakasserier, Bilbo Göransson från Kommunal sektion 28 om avtalsrörelsen och kravet på att höja kvinnors löner. Dayiba Abdi uppmärksammade kriget i Somalia.
– Vid krig ökar både våld och fattigdom, vilket slår hårdast mot kvinnor som tar ansvar för familjens försörjning och utsätts när systematiska våldtäkter blir ett vapen, sa AnnaMaria Ericsson Berggren från RS och kopplade ihop kampen mot krig med kvinnokampen.
Dagens största demonstration samlade tusen deltagare och arrangerades av Fi, suf och Ung Vänster, bland andra. Facklor lyste upp marskvällen och trumslagarflickor lyfte stämningen, men att det politiska innehållet var magert märktes både på få banderoller och på få tal.
Men rubriken ”Höj kvinnors löner” var väl vald. Den kampen måste fortsätta drivas avtalsrörelsen igenom och följs närmast upp med lönekampsdemonstration den 31 mars.
150 tjejer avslutade 8 mars med att ta natten tillbaka. En kör sjöng sånger om kvinnokamp och en manlig reporter, som DN respektlöst nog skickat till den kvinnoseparatistiska manifestationen, fick finna sig i att lämna platsen.
Dagens mest upprepade paroll – som förhoppningsvis nådde också Mauds öron – var troligen ”inga pigor åt överklassen – låt dem städa de egna dassen!”
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!