8 mars: Kvinnokamp för rättvisa

2007-03-07 12:15:35
Det finns större anledning än på länge att protestera på internationella kvinnodagen 8 mars.

Högerregeringens mål är att sjukförsäkringen, liksom a-kassan och pensionssystemet, ska bli självfinansierat så att statens pengar kan användas till andra ”reformer”, till exempel slopad fastighets- och förmögenhetsskatt för de rika.
Ivern att spara i socialförsäkringen slår också hårt mot a-kassan. För många kvinnor blir den ekonomiska situationen extra hård. Det nya arbetsvillkoret säger att man måste jobba minst 80 timmar per månad för att få ersättning vid arbetslöshet.

Nya a-kassan slår hårt

Ersättningen baserar sig på de tolv senaste månadernas arbete och bara om den arbetslöse uppfyller villkoren för minst sex av dem får man ut sina a-kassepengar.
För personal inom omsorgen med deltidsjobb, hög smittorisk och hög arbetsbelastning samt för dem som tvingas stanna hemma med sjuka barn, ligger många i riskzonen att bli utan ersättning.
Även de som arbetat heltid men haft sjukfrånvaro förlorar på det nya systemet. A-kassan beräknas på den sammanlagda tid du arbetat de senaste 12 månaderna.
Varje sjuktimme sänker ersättningen. Detta är en medveten strategi för att ytterligare kunna utnyttja desperata människor som inte är berättigade till a-kassa att ta extremt lågavlönade jobb på den växande låglönemarknaden.

Låglönerevolt behövs

Även lönestatistiken mellan män och kvinnor pekar åt fel håll, kvinnorna tjänade under 2005 84 procent av männens löner. När mannen går hem efter 8 timmars arbetsdag måste kvinnan alltså stanna ytterligare nästan 1,5 timme på jobbet för att få ut samma lön.
Det största problemet är att kvinnodominerade yrken värderas lägre än mansdominerade.
Kampen för jämlikhet mellan könen måste gå hand i hand med kampen för ett annat samhälle, där storföretagens vinstintresse är bytt mot stora satsningar i offentliga sektorn och löner som går att leva på för alla.
Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!