800 mammor

2013-05-29 13:16:06
”Dagligen dör 800 kvinnor världen över av komplikationer i samband med graviditet, förlossning och osäkra aborter.”

Saara Fahmy delar under manifestationen ”Vi tar fighten för MAMMA”, på Medborgarplatsen i Stock­holm den 26 maj, ut flygblad med den texten. Bakom manifesta­tionen står RFSU Stockholm, Svalorna Latinamerika, Amnesty ­International, LatiCe och The White Ribbon Alliance. Saara berättar att hon har följt med en vän som är aktiv i RFSU.
– Jag tycker att det är en viktig fråga, så varför inte hjälpa till?, säger hon innan hon fortsätter med att informera förbipasserande.

Mia Möller, aktiv i Svalorna, berättar för Offensiv om sitt arbete för att skapa bättre vilkor för flickor och kvinnor i Latinamerika:
– Jag har erfarenhet av att se alldeles för unga mödrar i ­Nicaragua. Tonårstjejer på 12 eller 13 år.
Med utbildning, information, tillgång till preventivmedel och säker vård kan mödradödligheten minska, men attitydförändringar behövs också.
– Hårdare abortlagstifting i Nicaragua har lett till att flera unga flickor dött efter olagliga aborter, avslutar Mia.
Efter manifestationen ­fortsätter Svalorna arbetet med att påverka politiker i Sverige, Nicaragua, Bolivia och Peru.
Natalia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!