9 november: Stoppa rasistvåldet

2010-11-10 14:43:52
På flera platser runt om i landet genomfördes antirastiska manifestationer den 9 november, på årsdagen av nazisternas våldsnatt 1938 (Kristallnatten).

Stockholm: Ungefär 150 antirasister deltog i tisdags på minnesmanifestationen för Kristallnatten, det rug- giga vädret till trots. Tanken var ursprungligen att ett fackeltåg skulle gå genom staden, men vädret satte tyvärr stopp för det. Istället hölls hela manifestationen vid Slussen med talare och talkörer som ”Inga rasister i vå­ran riksdag!”. Manifestationen hölls mot högerpolitiken, rasism och rasistiskt våld samt till minne av Kristallnatten.

Joakim Philipsson från Judar för israelisk-palestinsk fred och Lina Thörnblom, Rättvisepariet Socialisterna, var två av talarna. I sitt tal betonade Lina vikten av gemensam kamp mot rasism och högerpolitik.
– Kampen är en klassfråga. Arbetare, arbetslösa eller sjukskrivna kommer alltid att ha mer gemensamt med varandra, oavsett etnicitet, än med en VD med miljardvinster. Kampen mås­te fortsätta för att bevisa att det inte har blivit okej att vara rasist och för att kunna trycka tillbaka alla försök från rasister att sy­nas.

Göteborg Till minne av Kristallnatten hölls i Göteborg en socialistisk demonstration mot rasism och högerpolitik, arrangerad av Göteborgs nätverk mot rasism GNMR, och en liberal demonstration arrangerad av Göteborg mot rasism (Gmr).
På Götaplatsen, där GNMR samlats, blev Caroline Holmgren, talare för Socia­listiska Studenter, tyvärr avbruten av talare från den liberala Gmr som valt samma samlingsplats och som skulle starta sin demonstration efter GNMR:s avmarsch. Detta skapade förvirring och sabotaget tvinga­de den socialistiska demonstrationen att avgå tidigare än planerat. I GN­MR:s tåg, med 250 deltagare, fanns det kämpaglöd och slagord ropades med eftertryck under marschen ner till Stora teatern, där tal skulle hållas. Nyfikna och demonstrationssugna anslöt sig längs vägen.

Skåne den 9 november: Till minne av Kristallnatten anordnades ett fackeltåg i Malmö med cirka 150 deltaga­re. I Lund samlades ett 50-tal i en ma- nifestation mot rasistiskt våld. Två RS:are talade vid manifestationen.
Timmarna innan fackeltåget i Mal­mö och manifestationen i Lund hade den 38-årige man som misstänks för de rasistiska skotten i Malmö häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och fem mordförsök.
Anna Löfgren
Stockholm
Andreas Hallén
Göteborg
Ammar Khorshed
Malmö-Lund 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!