
Hälften av pengarna, 30 miljarder kronor per år, går till till 16 bolag som ägs av riskkapitalister, visade en undersökning i Svenska Dagbladet i mars i år. Det var en ökning med 70 procent på bara två år. ”Vinsten som kommer ut på andra sidan är nära 2,9 miljarder kronor” konstaterade SvD.
Enbart Carema har över 8 000 anställda. År 2010 köptes Caremas moderbolag Ambea av två riskkapitalbolag, svenska Triton och KKR (Kohlberg, Kravis & Roberts) från USA. Vårdbolagens vinster är extrema. Attendo Care gjorde en vinst på eget kapital på 88 procent under 2009, att jämföra med vinstrika Vattenfalls 10 procent.
Riskkapitalisterna finns inte bara inom äldreomsorgen, personlig assistans och vården. Det största bolaget inom skolan, Academedia, som har vuxit med 150 procent på två år, ägs av två riskkapitalbolag, varav Wallenbergs EQT är det ena. EQT har sitt kapital på skatteparadisön Guernsey medan den andra ägaren, amerikanska Providence, finns på Caymanöarna.
De två största privata apoteksbolagen, Medstop och Apoteket Hjärtat, betalar ingen bolagsskatt i Sverige men skickar 106 respektive 64 miljoner kronor till skatteparadiset Jersey.
I samtliga dessa fall handlar det om vidlyftiga låneaffärer där de vinster som lämnar Sverige sägs vara (extremt höga) räntor för lån från moderbolagen.
Totalt arbetar cirka 170 000 anställda i Sverige i företag som ägs av riskkapitalbolag.
Per-Åke Westerlund