
På byggetableringar är förväntningarna på avtalsrörelsen höga. Många hoppas på att få se en löneökning samtidigt som man är oroliga för den ökade bostadsbristen. Arbetstidsförkortning är också en levande fråga för byggjobbarna.
–Vi skulle alla tjäna på förkortad arbetstid med bibehållen lön. Om man jobbar mindre innebär det mer fritid, som leder till att man kan utvecklas och vara mer utvilad för att sedan jobba effektivare. Dessutom skapar det mer jobb om vi delar på de jobb som finns. För mindre företag skulle det kanske behövas en satsning från regeringen för att komma igång de första åren för att alla ska kunna konkurrera på samma villkor, säger byggstädaren Hydde, 29 år.
Hyddes kompis Giorgi, 46 år, som också är byggstädare och sitter bredvid på fikapausen fyller i:
– Det kostar mer att leva för varje dag som går. Räkningar och hyrorna kostar mer och mer. Lönenerna räcker inte, hoppas att de höjs.
Offensiv får även in kommentarer från två snickare på Peab.
– Att arbetsgivare säger att det inte finns plats för löneökningar stämmer inte. Statistik visar att det går bättre för företagen. Det måste tas hänsyn till att priser, hyror och sånt ökar. Vinsterna idag kan även finansiera bostadsbyggande och arbetstiderna kan anpassas för att dela på jobb med bibehållen lön och schyssta villkor. Staten borde investera mer i bostadsbyggande och yrkesutbildningar för nyanlända så att företag kan anställa, säger snickaren Andreas Reinholdz, 23 år.
– Jag tycker löneökningar på 3,2 procent är fullt rimliga. Låglönesatsningar är mycket viktigt för att alla ska kunna få en dräglig ekonomi. De otrygga anställningarna måste bort, och vi måste jobba för att fast anställning ska gå först. Det är viktigt att värva medlemmar som är utstationerade och informera dem om vad det innebär, säger skyddsombudet och snickaren på Peab Rikard Mossberg, 43 år. ■