Abed och Rodaina hotas av utvisning efter 10 år i Sverige

2013-12-12 15:35:39
Abed Hussein Abedelrazaq och Rodaina Abedelrazaq, palestinska flyktingar som kom till Sverige för över 10 år sedan, hotas fortfarande av utvisning.

De kom till Sverige 2003, från Liba­non där de har bott hela sina liv i flyktingläger. Abed är 39 år gammal och Rodaina 36.
– Idag är det svårt att leva i Libanon, berättar Abed.
– Samtidigt är det ännu svårare för oss palestinier, menar Rodaina.
Abed fick problem i och med det yrke han hade i Libanon och därför tvingades ha lämna landet för att söka skydd i ett annat land.
År 2007 fängslades Abed i ett så kallat flyktingförvar, där satt han i 40 dagar. Efter det tvingades paret att infinna sig hos myndigheterna varje måndag så de inte skulle gömma sig i landet. Detta fullföljdes av Abed och Rodaina.
När de åter kunde öppna sina ärenden igen 2009 fick paret ­avslag, då de inte ansågs ha varit samarbetsvilliga.
– Hur skulle vi agera ännu mer samarbetsvilligt? Migrationsverket har fått våra födelseattester, pass och äktenskapsbevis och vi har ­inte fått tillbaka något av dessa, säger Abed.
– Detta trots att Migrationsverket inte har bestridigt våra identiteter, fortsätter Rodaina.
Samtidigt fruktar Abed och Rodaina för vad som kan hända när de återvänder.
– De skulle mycket kunna ta oss till arrest från flygplatsen, säger Rodaina.
– Vi har ju inget ­medborgarskap i Libanon och eftersom vi inte ­varit i landet på över 10 år kan de tro att vi har konspirerat mot den libanesiska staten, de ser ju oss ändå som skräp i landet.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv kräver omedelbart att deras ärenden återöppnas och att Abed och Rodaina får uppehållstillstånd i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!