Ådalen på marsch för vården

2016-04-27 11:07:00

foto: Andrew Herbert
På marsch för vården.

Det var som om Ångermanälven hade ändrat flöde söndagen den 24 april. En mäktig samling, inte av flottimmer, utan av rödvita plakat burna av tusentals vårdkämpar forsade fram genom Härnösand och svämmade över stadens torg. Enligt demonstrationens arrangörer deltog över 20 000 i ett svårslaget rekord. Nästan halva Ådalens vuxna befolkning stod upp för en jämlik vård i hela länet denna dag.

Gamla som unga, många barnfamiljer, syntes vandrandes sida vid sida. Härnösandsborna fanns så klart också med i leden och även demonstranter från Ö-vik fanns på plats.
Vårdkämpar från det segrande Doroteaupproret hade rest långa vägen ner för att delta och hälsade på vid Offensivs och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kampanjbord.
– Ja, ni var ju uppe hos oss flera gånger, hälsade de våra flygbladsutdelare.
Den här dagen handlade om att dagarna före landstingsfullmäktiges möte sätta största möjliga press på politikerna; Att stoppa fruktade beslut om nedläggning av akutkirurgin på Sollefteå sjukhus, medicinska rehabiliteringen i Härnösand och Österåsens hälsohem. Att få ett slut på landstingsledningens slöseri där miljontals vårdkronor har försvunnit i fallskärmsavtal, chefsbonusar, konsultarvoden och frikostiga miljonavtal till en läns-
klinikchefs privata bolag.
Tusentals plakat bars fram med budskapen ”Vi står bakom Sollefteå sjukhus” och ”Vi står bakom rehab”, anfört längst fram av banderollen ”En rättvis och jämlik vård åt alla”. Talkörerna ”Saken är klar – Akutsjukhuset ska vara kvar!”, ”Saken är klar – zRehab ska vara kvar!” skanderades högljutt på vägen till torget.
Stora torget blev packat, där stämningen var rusigt imponerad av mängden och kraften hos så många människor. Demonstrationens talare visade utifrån sina olika synvinklar på vansinnet i de beslut som landstingsmajoriteten vid publiceringen  av detta nummer av Offensiv kanske redan har tagit.

– Beslutet att flytta medicinska rehab till Sundsvall är taget på underlag som inte stämmer med verkligheten, sade Johan Thelander, psykolog vid Rehab Härnösand och en av talarna.
Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening, fyllde i:
– Västernorrland behöver tre akutsjukhus. Krisen beror på massiva nedskärningar genom åren och en katastrofal personalpolitik. Landstinget betalar dyra vikarier istället för att utbilda, utveckla och avlöna sin egna personal på ett vettigt sätt. Landstinget sviker sin personal. Vårdpersonalen sviker aldrig patienten!
En annan talare var Per Herrey, Eurovision-vinnare, jurist för Musikerförbundet och författare:
– Ni kanske undrar, varför jag? Jag står här i solidaritet med den bygd jag är uppväxt i. Nej, jag har inga ”gyllene skor” på mig idag. De passar inte så värst bra i dessa tider. Ni skulle ha skor med vassare klackar som ni kunde köra ner i backen för att inte låta er rubbas! Stå på er, ge inte upp!
Lars-Gunnar Hultin, Vänsterpartiets gruppledare i landstingsfullmäktige, talade också:        
– Sparpaketet som lades fram i höstas chockade oss. Det innehöll bara åtgärder mot landstingsverksamheten längs Ångermanälven. Låt oss istället satsa på ”Norrtäljemodellen” med delat ansvar och samverkan mellan landstinget och Ådalens kommuner.
De båda petade S-landstingspolitikerna Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén från Junsele respektive Sollefteå deltog också.


Men talade för Socialdemokraterna gjorde distriktssköterskan och kommunpolitikern Marie Eriksson från Sollefteå:  
– Jag är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem. Jag lärde mig att stå upp för varandra, rättvisa, att ta från de rika och ge till de fattiga. Det tycks tyvärr inte gälla idag.
– Vi sossar lovade tre fullvärdiga akutsjukhus under den förra valrörelsen. Bevis på detta finns i medieinslag. När jag försvarade min motion om tre akutsjukhus i länet på mitt partis distriktskongress förra helgen fick jag till svar från mina meningsmotståndare att partiet aldrig hade utlovat det.
– Jag och vi kräver rättvisa! Ta rätt beslut på tisdag! Saken är klar – Akutsjukhuset ska vara kvar!    
Marie sade också under dagen att landstingsledningen helt har förlorat folkets förtroende och därför borde avgå.
Socialdemokraterna har försatt sig i en historisk förtroendekris i Ådalen och går helt i otakt med befolkningen. En partiveteran uttryckte det som ”tar ni akutsjukhuset ifrån oss sätter ni ett nackskott i partiet här i Ådalen” på ett offentligt möte i höstas.

Vad än landstingsfullmäktigemötets beslut blev ger Ådalens jättedemonstrationer råg i ryggen för fortsatt kamp mot föreslagna nedskärningar. RS anser att vi ta den kampen tillsammans i hela länet – splittring är ingen väg framåt!
Kampen måste också trappas upp och ta nya steg för att vinna. Vårdfacken kan till exempel på ett aktivare sätt än hittills delta och kämpa för sina medlemmar och arbetsplatser.
Viktiga krav att samlas bakom i den fortsatta kampen bör vara:
• Stoppa nedskärningarna i vården! Tre akutsjukhus i länet.
• Medicinsk rehab kvar i Härnösand.
• Rädda BB – låt den vara kvar i Sollefteå och Ö-vik.
• Upprustning efter behov på eftersatta avdelningar på Sundsvalls sjukhus.
• Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren för de vård­anställda.
• Staten måste omedelbart skjuta till de  resurser som krävs för en jämlik och rättvis  vård i hela länet och landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!