Afghaner flyr men Sverige stannar

2013-05-22 12:23:04
Hungerstrejkerna i Boden, Holmsund och Gävle är avbrutna, men afghanernas kamp för rätten till asyl fortsätter. Samtidigt lägger Carl Bildt fram förslag om att Sverige inte ska dra sig ut ur Af­ghanistan 2014 som planerat.

De som tidigare hungerstrejkat mot beslut om tvångsutvisningar till Af­ghanistan berättar om ett land i spillror utan demokratiska rättigheter. Kvinnor, minoritetsgrupper och politiska aktivister förföljs, mördas eller försvinner, men finner ingen fri-stad i Sverige. Samtidigt har USA och Natos ”krig mot terrorn” ­tillsammans med andra imperialistländer dels slagit sönder landet, dels eldat på fienden talibanerna. Amnesty international rapporterar om hur Nato har bombat civila när de gett stöd till Isafstyrkorna som bland andra Sverige deltar i.

Svenskar förs bakom
ljuset om det svenska stödet till Nato. Det ska verka som att de svenska insatserna bara går på FN-mandat, men Isafstyr-korna lyder under Nato. Samtidigt låter svenska staten Nato öva flygbombningar i Norrbotten – allt för att vi ska närma oss Nato. Trots att Sverige inte är medlemmar deltar vi nästintill mer än Natoländer i imperialistiska krig runtom världen.
Sverige ska enligt en överenskommelse mellan regeringen, Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) dra sig ut ur Afghanistan 2014. Men det vill högerspöket och krigshetsaren Carl Bildt ändra på, trots ett militärt misslyckande samt att allt fler länder drar sig ur.
Bildt föreslog i veckan att Sverige ska ge fortsatt stöd med soldater till Afghanistan efter 2014. Under veckan startar samtal mellan regeringen, S och MP om hur Sveriges insatser i Afghanistan ska se ut.

USA:s utrikesminister John ­Kerry mötte i tisdags svenska regeringen och prisade det svenska deltagandet i Afghanistan. Kerry berättade om Obamas uppgift att utbilda, stödja och utrusta den afghanska armén, som kan användas som plattform för attacker mot folk i andra länder i USA:s ”krig mot terrorn”. Han sa sig även inte vilja ge några ­förväntningar på Sveriges deltagande, men sa att USA, som inte drar sig ut ur Afghanistan 2014, går efter filosofin ”in tillsammans – ut tillsammans”.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!