Afghanistan är inte säkert – stoppa utvisningarna

av Sigbritt Herbert

Sverige är snart ensamma om att utvisa till Afghanistan, där folkets lidande bara blir värre (foto: CC0).

Den 13 mars lyfte ett plan från Arlanda till Kabul i Afghanistan. Ombord på planet fanns ett antal, osäkert hur många och vilka, personer som utvisades till Afghanistan. De utvisades till ett land som Migrationsverket anser tillräckligt säkert att skicka människor till. Det är snart bara svenska Migrationsverket som har den ståndpunkten. Säkerhetsläget i Afghanistan har på senaste tid försämrats avsevärt.

Den 7 mars samlades många människor i västra Kabul för att högtidlighålla årsdagen av hazaraledaren Abdul Ali Mazaris död. Han dödades av talibanerna 1995. Under minnesceremonin hördes minst tio explosioner. Det är osäkert hur många som dog eller skadades. En del källor sätter siffran till strax över 100, medan andra har en lägre siffra. IS har tagit på sig ansvaret för dådet, ett dåd som är direkt riktat mot den hazariska minoriteten.
Den övervägande majoriteten av de asylsökande från Afghanistan tillhör den folkgruppen. Hazarerna är också shiamuslimer till skillnad från majoriteten av Afghanistans befolkning som är sunnimuslimer. 

I Mazari Sharif i norra delen av landet förekom för en knapp månad sedan eldstrider sedan en ny polischef tillsattes i provinsen av president Ashraf Ghani som anklagas för att utnämna trogna till viktiga poster för att på så sätt kunna manipulera presidentvalet i juli. 
Enligt FN var parlamentsvalet i höstas det blodigaste under 2000-talet med 56 döda och 331 skadade. Att nu presidenten anklagas för att försöka manipulera presidentvalet bådar inte gott.
Efter en osedvanligt kall och snörik vinter har våren kommit till Afghanistan. Nu ökar antalet attacker från talibanerna. Den 21 mars firades Newroz, nyår, en av de viktigaste högtiderna i Afghanistan. Då brukar många, speciellt shiiter, bege sig till ett speciellt tempel i Mazari Sharif. 
I år är det många som inte vågar åka dit. Riskerna bedöms som för stora. Farhågorna besannades när ett firande i västra Kabul attackerades och minst sex personer dödades.  

Världen visar ett lågt intresse för Afghanistan. En anledning är att det är så farligt att vistas i landet för utländska reportrar att få nyheter läcker ut ur landet. Medieföretag vågar helt enkelt inte skicka reportrar dit. 
Under 11 månader har man haft svår torka med över 13 miljoner som har en mycket osäker mattillgång. Ytterligare 3,6 miljoner står inte långt från hungersnöd. Efter torkan har man nu svåra översvämningar. Omvärlden visar dock ett lågt intresse att hjälpa landet. 
Svenska Migrationsverket visar också en stor ovilja att förstå situationen i Afghanistan, en situation som stadigt försämras. Enligt Attigullah Amarkhel, militärexpert i Kabul, är kriget i Afghanistan ett gerillakrig där fienden kan slå till var och när den vill. 
Enligt UNHCR är Kabul inte ett rimligt alternativ att återsända flyktingar till. Migrationsöverdomstolen i Österrike har stoppat alla utvisningar till Kabul med tanke på säkerhetsläget där. 

Sverige fortsätter dock att utvisa folk dit. Men ingen vill ta på sig ansvaret för det som nu sker. Migrationsverket hänvisar till regeringen som i sin tur hänvisar till Migrationsverket såvida att man inte hänvisar till Gränspolisen som i sin tur hänvisar till Migrationsverket… Till syvende och sist måste det till ett politiskt beslut från regeringen.
Våren har börjat. Talibanerna ökar i och med det sin aktivitet. Afghanistan har ett presidentval i juli. IS blandar sig mer i skeendena. Det gör att landet blir allt osäkrare. I det läget ska Sverige inte utvisa folk dit. Stoppa alla utvisningar till Afghanistan – Afghanistan är inte säkert!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!