Afghanska flyktingar fortsätter sin hungerstrejk för asyl

2007-08-30 14:36:54
Migrationsverkets beslut att utvisa afghanska flyktingar har väckt starka protester.

En två dagar lång protestmarsch från Norrköping till Stockholm följdes av en hunger- och vätskestrejk på Sergels torg i Stockholm i början av augusti.
Efter över en veckas värmebölja kördes många till sjukhus medvetslösa av vätske- och näringsbrist, men nu i veckan fortsätter hungerstrejken om inte Migrationsdomstolen ändrar sitt beslut.
I mitten av maj ändrade Migrationsverket policyn för afghanska flyktingar i ett vägledande beslut. Det blev då möjligt att avvisa asylsökande till Afghanistan, baserat på en dom från Migrationsöverdomstolen.

Tvångsavvisningar

Avvisningsprocessen underlättades också av ett avtal som tecknades mellan Sverige, Afghanistan och UNHCR, som tillåter tvångsavvisning som sista utväg.
Detta har direkt drabbat 665 afghaner med ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som har löpt ut.
– Det var aldrig meningen att de skulle stanna. De var bara här tillfälligt tills det blev tillräckligt tryggt för dem att återvända till hemlandet, säger Inger Lagerström, informatör på Migrationsverket.
Migrationsverket skrev i sitt beslut att säkerhetsläget visserligen har försämrats i Afghanistan, men att Kabul är tillräckligt säkert att vistas i, samt att ”ensamma män har bra förutsättningar att återintegreras i Kabul”(sic!).
Den första som drabbades av Migrationsverkets verklighetsuppfattning var den afghanske pojken Aziz Mohammadi från Göteborg. Ett hundratal demonstranter försökte, förgäves, in i det sista stoppa utvisningen genom att blockera vägen till Migrationsverkets lokaler i Kållered.

”Vem får stanna?”

– Jag mår jättedåligt. Det verkar som om mänskliga rättigheter inte betyder något. Om afghaner inte får stanna vem får då göra det, frågade sig en av de protesterande, Bashir Besharat, i Göteborgs-Posten.
När till och med krigsflyktingar deporteras tillbaka, till vad som idag måste betecknas som ett av världens farligaste områden, visar det hur långt de svenska myndigheterna är beredda att gå.
Borgerligheten vill med den omänskliga flyktingpolitiken, utöver att jaga och utvisa gömda, också skapa ett skikt av rättslösa arbetare att använda som slagträ mot alla arbetares villkor.
Därför måste vi alla sluta upp i kampen mot regeringens hela högerpolitik den 18 september vid riksdagens öppnande.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!