Aktivister mot vattenavgifter hotas med fängelse

2017-03-09 17:01:50


Det är en politisk rättegång mot kampen som stundar.

Den 29 april börjar den skandalösa rättegången mot de 18 som deltog på protesten i Jobstown på Irland år 2014. Rättegångens syfte är att straffa kampen mot vattenavgifterna och avskräcka från framtida protester.
De åtalade behöver internationellt stöd. Den kände antikapitalistiske författaren Noam Chomsky, vänsterns kandidat i det franska presidentvalet Jean-Luc Mélenchon och en rad andra kända europiska vänsterprofiler har redan uttalat sitt stöd till kampanjen #JobstownNotGuilty.

Den 15 november 2014 demonstrerade boende i Jobstown mot vattenavgifterna i samband med att den dåvarande vice premiärministern, Joan Burton från socialdemokratiska Labour, befann sig på orten.
Under protesten vägrade Joan Burton att stanna upp för att lyssna på de boende och när hon inte kunde passera med sin poliseskort, anmälde hon demonstranterna för olaga frihetsberövande.
Flera av dem som deltog är medlemmar i Socialist Party (CWI Irland) och Anti Austerity Alliance (AAA) och bland de 18 som är åtalade finns bland andra Paul Murphy, som är invald i irländska parlamentet.
Protesten i Jobstown var en av många i den massrörelse som har vuxit fram mot vattenavgifterna och ilskan mot Labour var enorm då de svek arbetarklassen och inte uppfyllde sina vallöften.

Kampen mot vattenavgifterna innehöll en mängd olika aktioner från massbojkott av avgifterna där över 60 procent vägrade betala, massdemonstrationer med hundratusentals deltagare till protestmöten och blockader där boende stoppade installationer av vattenmätare.
Etablissemanget kände att de hade ett uppror riktat emot sig och tvingades i somras backa från att införa vattenavgifterna. De var rädda för fler massprotester. På grund av krisen och lånepaketet från IMF och EU har Irlands regeringar massakrerat vården och drastiskt ökat hemlösheten tillsammans med arbetslösheten. Priserna och klassklyftorna har ökat.

Samtidigt med Trojkans och den irländska regeringens hårda åtstramningspolitik byggdes AAA upp genom inte minst Socialist Partys arbete och fungerade som en katalysator för kampen och Paul Murphy vann strax innan Jobstownprotesten sin plats i parlamentet.
Etablissemanget ansåg att något måste göras och därför riktades staten in mot protesten i Jobstown.
Nu när vattenavgifterna är besegrade är det ännu viktigare för de styrande att någon straffas för det samtidigt som det är menat att avskräcka från framtida protester.
En minderårig har redan blivit dömd för protesten, men domen är överklagad. Det skandalösa med domen mot den unga är att polisvittnet uppgav att pojken inte har stuckit ut ur mängden på något sätt. Trots det blev han dömd.
Media och etablissemanget har sedan protesten inte bara demoniserat Socialist Party och AAA, utan också hela Jobstown.
Trots det har inte media kunnat få boende i arbetarorten att uttala sig negativt om protesten. Irish Times gick runt och intervjuade boende i området under januari och inte en enda tog avstånd från protesten, utan vad som kritiserades var arbetslösheten, klassklyftorna och det tidigare regeringspartiet Labour. Och i parla-mentsvalet i fjol återvann Paul Murphy sin plats i parlamentet med en ännu större marginal än tidigare.

Ett eventuellt frikännande oroar också etablissemanget.
En domare har redan gett rådet att hitta jurymedlemmar som är ”opartiska”, något som är en omöjlighet då stödet för protesten i Jobs­town är enormt.
Detta är en strid för rätten att protestera. Fackliga aktivister, gräsrotsaktivister, hela stadsdelar och politiker har gett sitt stöd till de åtalade. Det behövs också internationell mobilisering i frågan, med bland annat protestbrev, protester utanför ambassader och att fackligt stöd ges till arbetarklassen på Irland.
Det handlar mer än om 18 personer, det handlar om rätten att protestera och det kommer att bli viktigt med tanke på hur detta skulle kunna spridas till andra länder i Europa för att förhindra nya sociala explosioner. ■


#JobstownNotGuilty får stöd

I Sverige har Malin Björk, Vänsterpartiets ledamot i EU-parlamentet och riksdagsledamoten Daniel Se-
strajcic (V), Abdi Yusuf Farah, ordförande i Somaliska föreningen i Göteborg, Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered, samt Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter och flera enskilda fackliga aktivister uttalat sitt stöd.
Skicka stöduttalanden, helst med bild, till #JobstownNotGuilty campaign, Facebook & jngcampaign@gmail.com


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!