Aleris vinstjakt fick läkarna att säga upp sig

2015-03-19 14:27:38
Tio av elva läkare har sagt upp sig från Aleris vårdcentral i Björkhagen i södra Stockholm. Orsaken är bolagets vinstjakt som förhindrar personalen att spendera tid efter behov på patienterna. Vårdkoncernens vinster görs på personalens och patienternas bekostnad.

–Lättare fall prioriteras. Läkarna ska hinna med fler snabba besök och öka intäkterna snarare än att vi hjälper äldre och sjukare människor som behöver längre tid, säger en av läkarna som sagt upp sig till Mitt i Söderort den 3 mars.

Aleris, som ägs av Wallenbergs Investor AB, gjorde år 2013 en vinst på 307 miljoner kronor och betalade mindre än 1 procent i bolagsskatt. Vinsten skulle räcka till att nyanställa över 600 sjuksköterskor istället för att berika ägarna.

Riksrevisionen bekräftade i höstas att privatiseringar och vårdvalet har bäddat för en mer ojämlik vård. Inte minst blir vården mer otillgänglig för äldre och sjuka som inte har rörelseförmågan att åka långt för att uppsöka vård på mer avlägsna vårdenheter.

I snitt dör tio personer om dagen på grund av ojämlikheten inom vården, visar en rapport utförd av kommissionen för jämlik vård.

Rätten till en god och tillgänglig vård efter behov borde vara en rättighet oavsett var vi bor. Vårdvalets så kallade valfrihet gäller i första hand bolagens frihet att etablera sig varhelst de önskar för att öka vins-ten. Det är de lönsamma, mindre vårdkrävande patienterna som vårdbolagen är ute efter och de föredrar därför att etablera sig i mer välbärgade områden.

Innan vårdvalet infördes i primärvården fanns det sex vårdcentraler på rika Östermalm och lika många i fattiga Botkyrka. Efter fem år med vårdvalet har Östermalm nu 13 vårdcentraler medan Botkyrka fortfarande bara har sex stycken, trots en ökad befolkningsmängd.

Många boende i närområdet är upprörda över hur Aleris vinstjakt har gjort att det inte längre finns någon fungerande lokal vårdcentral. En av dem, Mona, som har bott i Björkhagen i 35 år, berättar för Offensiv att hon grät när hon fick veta att hennes läkare ska sluta. Nu blir det mottagningssköterskorna som får ta skiten när det saknas läkare, fortsätter hon och tillägger att de gör ett otroligt bra jobb.

– Hur ska det gå för de gamla?, frågar sig Mona.

Petri Myllykoski, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och boende i Hammarbyhöjden med Björkhagens som närmaste vårdcentral, fyllde två namnlistor på lika många timmar med kravet att överta vårdcentralen i offentlig ägo under demokratisk kontroll.

Hittills har 214 personer skrivit på namninsamlingen på fyra timmar. Det visar på den opinion som finns mot vinstjakten i välfärden.
Petri säger att Aleris låtsas att de brinner för att vårda, men att det är tydligt att det enda bolaget är bra på är att göra vinst.

– Det borde vara Aleris som kastas ut istället för läkarna, slår Petri fast, vilket i princip alla i området håller med om så fort kaoset på vårdcentralen kommer på tal.

 

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

  • Massiv upprustning av vården – behoven ska styra. Fler anställda med bättre villkor.
  • Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Kraftigt höjda vårdlöner. Låt banker, stor­företag och de rika betala.
  • Demokratisera sjukhus och andra vårdinrättningar.
  • Riv upp privatiseringarna och köp- & säljsystemen (NPM). Avskaffa vårdvalet och LOV. Kasta ut riskkapitalisterna. Stoppa nedskärningarna.
  • Bra vård för alla, under demokratisk kontroll och i offentlig ägo.
  • Facken måste ta strid. Mobilisera medlemmar och gräsrötter till aktionsdagar för vården över hela landet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!