Allmännyttan säljs ut i Luleå

2007-03-28 14:20:35
I Luleå följer socialdemokraterna efter högeralliansens exempel och planerar att sälja uppemot 1 200 lägenheter. Det framkom vid måndagens kommunfullmäktigemöte.

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo är ett av landets största. De äger 81 procent av alla hyreslägenheter i kommunen. Detta har haft en positiv effekt för levnadsvillkoren för låginkomsttagare. Luleå hamnar exempelvis på sjunde plats av alla kommuner i Sverige vad gäller sammanvägt konsumtionsutrymme för hyresgäster.
För ensamstående föräldrar är det den bästa kommunen att bo i i hela Sverige (Rapporten Hyror och hyresgästers ekonomi 2006). Detta har varit möjligt tack vare låga kommunala avgifter och allmännyttans dominerande ställning som icke vinstdrivande hyresbolag.

Monterar ned Lulebo

Detta är oacceptabelt för det lokala näringslivet och därför har socialdemokraterna börjat montera ned Lulebo. 2004-2005 såldes 476 lägenheter till Akelius och bostadsrättsföreningar. Nu öppnar kommunalrådet Karl Petersen alltså för att sälja ytterligare 1 200 lägenheter. Beslutet blev känt på ett kommunfullmäktigemöte där en ny inriktningsplan för bostadsförsörjning diskuterades.
I planen redovisas hur det största behovet i Luleå av bostäder är hyresrätter. Av 230 nya bostäder per år måste minst 90 vara mindre lägenheter och främst hyresrätter. Det är dock inte det som byggs när marknaden får bestämma.
Vad föreslår kommunledningen när marknaden bara tillfredställer behoven av villor och bostadsrätter? De vill omvandla hyresrätter till bostadsrätter!
Argumenten de använder om blandade upplåtelseformer och motverka segregering känns igen.
”Människor ska få utökat inflytande över sitt boende och segregationen i de områden där allmännyttan är den dominerande fastighetsägaren ska motverkas. Det är bra med blandade upplåtelseformer.” Citatet är från Joachim Quiding, som leder det moderatstyrda Stockholms planering där alla hyresrätter är till salu.
Den etniska boendesegregationen har dock fortsatt att öka under nittiotalet, skriver SCB i en nypublicerad rapport. Den kan till stor del förklaras med invandrares socioekonomiska tillhörighet, det vill säga att de bor i sämre områden eftersom de är fattigare och saknar inflytelserika positioner i samhället.
Att Stockholm sålde 12 000 hyresrätter mellan 1998 och 2002 har inte lett till mindre segregering, tvärtom.
Förslaget är ytterligare ett steg i riktning mot att bygga Luleå för de med pengar. Har du inte det, då kan du flytta någon annanstans, för här finns det inte plats!
Rättvisepartiet Socialisternas inställning är att det ska finnas en bra mix av alla tre upplåtelseformerna hyresrätter, bostadsrätter och villor, men säljs hyresrätter i allmännyttan ut får inte minst ungdomar mycket svårt att finna billiga bostäder. Bostadsrätter däremot byggs det en hel del av.

Stoppa utförsäljningen

Rättvisepartiet Socialisternas alternativa förslag innebär ett stopp för all utförsäljning samt ett uppdrag till Lulebo att, i ett första steg, bygga 100 nya små lägenheter där allt görs för att pressa ned byggkostnaderna och därmed hyrorna.
Vi kommer nu att mobilisera de boende i en kamp för att stoppa utförsäljningarna.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!