Allt fler nedskärningar i Kortedala

2012-12-06 13:46:36
I våras beslutade SDN Östra Göteborg att skära ned 40 miljoner kronor på verksamheterna äldreomsorg och socialtjänst. Nu väntas ytterligare nedskärningar på 10 miljoner kronor.

Offensiv pratade med personalen på ett av äldreboendena i Kortedala. Där har man fått information av områdeschefen att man ska spara ytterligare 10 miljoner och att 15 äldreboendeplatser ska bort. Vilka det är vet man inte, men många i personalen tror att det är demensvården som kommer att drabbas. Tanken är att de äldre ska bo hemma längre och att man  därför kan spara platser.

Personalen säger att sommaren har varit hemsk. Man har inte anställt några sommarvikarier utan personal som varit övertalig har fått täcka upp som vikarier på de olika boendena. Inga boende fick komma ut på sommaren för att man hade för lite personal. Många i personalen har tyckt det varit jobbigt att springa runt på olika ställen och många har mått dåligt och sjukskrivit sig. Personalen får hela tiden höra att det inte finns tillräckligt med pengar och att budgeten inte håller. Situationen har lett till att arbetet blivit tyngre och bemanningen för liten. Personalen säger att cheferna insett att man inte kan spara in mer pengar på personalen och därför har man fått lämna förslag på hur man på andra sätt kan spara pengar på avdelningen man jobbar på.

Facket har inte gjort något åt situationen, fast personalen har sagt till. Man hade ett möte med facket och chefen. men det enda som togs upp då var vilka rättigheter personalen har, inte vilka skyldigheter arbetsgivaren har.
Emma Öman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!