Almedalen gav Sverigedemokraternas rasism en plattform

2011-07-12 10:10:55
Rasistiska Sverigedemokraterna spelade sin partilåt ”Vi tar tillbaka vårt land” och Jimmie Åkesson hyllade ”samhörighet på nationell grund”. Almedalen gav SD-rasismen en plattform.

Almedalen ger extrem uppmärksamhet till ett fåtal politiker – omkring tusen journalister var där. Det nya i år var att Sverigedemokraterna fått en egen dag, med Jimmie Åkesson-intervjuer och chat  i media.

”Åkesson skippade invandringspolitiken”, var en av rubrikerna efteråt. Men en stor del av hans tal handlade om ”en politik mot söndring och splittring, en politik för slit och plikt som motverkar klasskamp och klasshat, ‘en nationell politik för det goda hemmet’, för fosterlandskärlek och för en ‘samhörighet på nationell grund’.” (SvD 11 juli)

SD-ledaren försöker anknyta till den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hanssons tal om folkhemmet på 1930-talet. Åkesson sa att ”samhörighet på nationell grund var det som garanterade folkhemmet” (DN 11 juli). Det är en direkt rasistisk förklaring. I själva verket var det arbetarrörelsen som tvingade igenom reformerna, genom just den klasskamp som SD hatar, i kamp mot den svenska arbetsgivarföreningen och dess partier.

Att SD:s partilåt heter ”Vi tar tillbaka vårt land” är ingen tillfällighet. Åkesson argumenterade också för längre och hårdare straff, med pursvenska namn på alla brottsoffer han räknade upp. Här finns också utrymme för SD att samarbeta med regeringen – även KD krävde skärpta straff under Almedalsveckan.
SD söker också samarbete med regeringen. ”Sverigedemokraterna är beredda att ta ansvar”, sa Åkesson.
Årets politikervecka gav Sverigedemokraternas rasism en ny offentlig plattform. Det bara understryker att kampen mot rasism måste föras underifrån, på arbetsplatser och skolor.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!