Amazon – ökänt antifackligt låglönebolag etablerar sig i Sverige

Amazon – känd för sina antifackliga, skatteplundrande och arbetarfientliga metoder – ska etablera sig i Eskilstuna (Foto: Jaimie Wilson / Flickr CC).

av Rättvisepartiet Socialisterna Eskilstuna // Artikel i Offensiv

– Amazon är dagens mest högprofilerade skurkbolag. För aktivister med engagemang i arbetsförhållanden, klimatförändringen, välfärdsfrågor och deportationssystemet är detta företag rena inkarnationen av ondska.
Detta omdöme om storföretaget Amazon av Joe DeManuelle-Hall på den oberoende arbetarsajten Labor Notes i USA den 27 november 2019 är en tydlig varningssignal om vad som kan hända när Amazon nu etablerar sig i Sverige.

Det har nyligen blivit klart att Amazon kommer att öppna ett 15 000 kvadratmeter stort lager på kommunal mark i Eskilstuna. Men det så kallade ”arbetarpartiet” Socialdemokraterna bekymrar sig inte alls, utan visar klart och tydligt att de står på storkapitalets sida.
Media avslöjade nyligen att Mikael Damberg (S), tidigare näringsminister och nu inrikesminister, gått med på att Amazon utformar hans citat. I en reklamkampanj för företaget lade Amazons PR-avdelning ord i munnen på Damberg denne inte sagt: Att han ”gläds åt Amazons investering”. 
När Aftonbladet frågade Damberg varför han överhuvudtaget ställer upp i en reklamkampanj för ett storföretag, svarade hans pressekreterare att ministern såg det som viktigt ”att promota investeringar i Sverige”. Att den lokala företagsfloran utarmats på grund av it-jättens intåg i en rad länder kommenterades inte (Aftonbladet den 20 augusti).

En socialdemokrat som Amazon sannolikt inte behöver skriva några citat åt är ordföranden i Eskilstunas kommunstyrelse, Jimmy Jansson. Han har profilerat sig som en av de mest högljudda pådrivarna av S högerut, genom tiggeriförbud, utförsäljning av allmännyttan med mera.
Jimmy Jansson vet inte till sig av lycka över att Amazon ska etablera sig i Eskilstuna. Han hänvisar till 14 procents arbetslöshet i staden – orsakat bland annat av hans egna hårdhänta nedskärningar på välfärden – och säger att han hoppas att Amazon ska skapa många nya jobb i stan.

Det finns dock inte mycket som talar för att det kommer att bli så som Amazon säger. En annan IT-jätte, Facebook, etablerade sig för en tid sedan med två stora serverhallar i Sverige. Detta skapade exakt 56 nya jobb.
Samtidigt har Facebook i princip plundrat den svenska statskassan, med regeringens och lagstiftningens hjälp. För det första fick man elskatten sänkt med 97 procent. Detta, som för övrigt även gäller Amazon, betyder att en vanlig villaägare i Sverige betalar 90 gånger högre elskatt än vad några av världens rikaste bolag gör.
Dessutom fick Facebook 139 miljoner kronor från staten för att bygga serverhallarna. Det betyder att skattebetalarna i princip har betalat två och en halv miljon kronor för varje jobb som Facebook har ”skapat” i Sverige. 
Inte nog med detta – Facebook suger upp stora inkomster från svenska annonsörer. Dessa belopp, som beräknas till summan en miljard kronor, dras av i annonsörernas skatteredovisningar och slussas sedan av Facebook genom ett kryphål i skattelagstiftningen på Irland vidare till Caymanöarna, där bolagsskatten är noll. Därmed får skattebetalarna även stå för det som denna miljard skulle ha inbringat till samhället.

Värst av allt är Amazons antifackliga, arbetarfientliga politik. 
I Seattle i USA finansierade Amazon nyligen valkampanjen för en motkandidat till socialisten
Kshama Sawant. Att de misslyckades med att på detta sätt få bort en röst för arbetare och miljökämpar gjorde företagsledningen rasande.
Det finns hur många exempel som helst på strejker och protester mot vidriga arbetsförhållanden på Amazon. 
I Doncaster i Storbritannien organiserade fackföreningen sommaren 2019 protester mot arbetsförhållanden som beskrevs som ”horribla”: Arbetare fick kissa i PET-flaskor under arbetet och gravida kvinnor tvingades arbeta i stående ställning i flera timmar.
I olika länder, bland annat Tyskland och USA, har arbetarna strejkat på grund av att Amazons arbetsvillkor utsätter dem för ökad risk att smittas av covid-19. 
I USA avskedade företaget två anställda, Maren Costa och Emily Cunningham, för att de framfört kritik mot dess hänsynslöshet gällande både smittrisken och klimatförändringen.
– Vi är trötta på allt detta, trötta på avskedanden, trötta på att tystas ned, trötta på miljöförstöringen, trötta på rasismen, trötta på klimatkrisen, sa Maren Costa i en kommentar.

Men Amazon klampar vidare med hårda nypor. 2018 läckte en intern utbildningsvideo ut där företaget lär sina chefer hur de ska krossa fackföreningsaktivitet och försök att etablera fackföreningar. Amazon säger:
– Vi är inte anti-fackliga, men vi är inte heller neutrala. Vi tror inte att fackföreningar är förenliga med intresset hos våra kunder eller våra aktieägare eller, viktigast av allt, våra samarbetspartners.
Vänsterpartiet och en uppenbarligen stor opinion här i Eskilstuna vill att kommunen ska begära att Amazon följer svensk arbetsmiljölagstiftning eftersom företaget verkar på kommunal mark. 
Vad Amazons antifackliga ledning tycker om detta är inte svårt att gissa. Men de behöver inte uttala sig. Det gör istället kommunalrådet Jimmy Jansson (S). Han avvisar detta bryskt med ord som blivit den här månadens absolut mest omtalade citat i Eskilstuna:
– Sverige är ingen kommunistisk diktatur! 

Det har inte gjorts någon opinionsundersökning i Eskilstuna, men det verkar finnas en utbredd oro för att Amazons etablering ska sprida antifackliga stämningar till andra företag i staden. 
Det primära är nu att se till att arbetarna på företaget organiserar sig och med stöd från andra arbetare tar strid mot Amazons dumpning av löne- och anställningsvillkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!