Amazonarbetare i strejk för bättre villkor

”We Are Not Robots!”, var ett av budskapen under den internationella strejkdagen på Amazons lager (Foto: Wikimedia Commons / Álvaro Ibáñe).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 29 november protesterade Amazonarbetare världen över mot orimliga och rentav farliga arbetsförhållanden.

Protesterna sammanföll med den kapitalistiska ”högtiden” Black Friday, som traditionsenligt firas under långhelgen efter amerikanska Thanksgiving och som går ut på att företag och butiker erbjuder enorma rabatter och reor för att locka kunder och uppmuntra till överdriven konsumtion. 
Termen uppstod under 1950-talet i Philadelphia i USA för att beskriva de stora trafikstörningar och folkmassor med kunder runt juletid, och har i nutid anammats av företagen själva – inte som ett skällsord, utan som en slogan för att signalera låga priser och maximera konsumtionen under dagarna fram till jul. 

I Tyskland strejkade lagerarbetare på minst sex platser; Leipzig, Bad Hersfeld, Koblenz, Rheinberg, Werne och Graben för höjda löner, mot hög arbetsbelastning och med kravet att Amazonarbetare ska inkluderas i kollektivavtalen för motsvarande svenska Handels. Amazon anklagades också för att sätta sina arbetare under extrem press, vilket har orsakat sjukdomsfall och olyckor. 
Liknande kritik riktades mot Amazon från arbetare i Storbritannien som organiserade fackliga demonstrationer mot fruktansvärda arbetsförhållanden. Enligt siffror från facket GMB har över 600 ambulanser behövt köra ut till Amazonlager de senaste tre åren och minst lika många skaderapporter har lämnats in. 
En återkommande kritik mot Amazon världen över som också togs upp är bristen på toalettpauser, vilket har lett till att arbetare tvingas urinera i plastflaskor för att klara av det höga arbetstempot. Detta underströks av de engelska arbetarnas banderoller som löd ”We Are Not Robots!”. 

I italienska Turin strejkade lastbilschaufförer strax innan Black Friday mot orimliga tidsscheman. Amazon levererar inte själva, utan anställer underleverantörer som tvingas hantera orimliga scheman som till exempel inte tar hänsyn till att butiker har lunchstängt och som hänger på att arbetarna ska hinna leverera 150-200 paket om dagen. 
För att hinna med stressen är de tvungna att köra för fort och skippa alla pauser (inklusive toalettpauser och lunchrast). På grund av detta har strejken gått ut på att helt enkelt köra jättelångsamt, ta långa pauser och vänta in kunder, rapporterar Transportarbetaren. 
Amazon har bemött kritiken genom att hävda att de erbjuder rättvisa löner, bra arbetsvillkor och en säker arbetsmiljö samt att all kritik som riktas mot företaget är desinformation från grupper som bara är intresserade av att vinna över folk på sin sida.

Kampen mot Amazons antifackliga och antiarbetarmetoder måste fortsätta. Att det finns pengar för att förbättra situationen finns det ingen tvekan om – Amazons vd Jeff Bezos är en av världens rikaste människor vars egenkapital uppgår till häpnadsväckande 110 miljarder USA-dollar!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!