
Även Lärarförbundet organiserade två demonstrationer mot nedskärningarna i samma veva, men politikerna drev igenom ”besparingen” och närmare 90 tjänster sades upp. Sedan dess har protesterna fortsatt.
När stadsdelsförvaltningen skickade ut kallelser till dialogmötena varnade Rättvisepartiet Socialisterna för att det dolda budskapet i kallelsen var planerade skolnedläggningar. Vi uppmanade föräldrar att delta på möten och säga sin mening för att inte dessa möten skulle kunna användas som en skendemokratisk manöver för att säga att föräldrarna fått säga sitt.
När förslaget på ny skolorganisation sedan kom, visade det sig snabbt att att det var precis det RS varnat för, som blev verklighet – besparingarna på åtta miljoner kronor per år och den påstådda dialogen med föräldrarna var ett hån mot demokratin.
Protesterna växte snabbt . Omkring 100 föräldrar samlades på Emmaskolan på ett protestmöte mot tjänstemännens förslag och bildade en aktionsgrupp tillsammans med föräldrar från Rösered.
Ett gemensamt möte för Hammarkullens skolor organiserades på Folkets Hus där 350 föräldrar deltog. Beslut om att sprida protesterna, organisera en demonstration och en skolstrejk diskuterades och man fick snabbt kontakt med föräldrar i Eriksbo och Hjällbo där protester också växer fram.
Ett protestmöte i Eriksbo samlade 80 föräldrar. Samtidigt som Hjällboskolan höll informationsmöte samlades representanter från sju skolor i Angered i Hammarkullen och beslutade om skolstrejk i samband med demonstrationen den 30 november utanför SDN-mötet på Blå Stället i Angered Centrum. (Demonstrationen äger rum efter Offensivs pressläggning.)
I lördags (den 26 november) demonstrerade ett 60-tal elever från Bläseboskolan inne i centrala Göteborg mot förslaget.
Flera rektorer vid Angereds skolor har uttalat kritik mot förslaget och har också tagit fram ett eget förslag. Kritiken från rektorerna har varit så skarp att ett brev har skickats ut från tjänstemännens ledning där rektorerna tillrättavisas och där de kan läsa att deras roll nu är att förankra förslaget neråt i organisationen, något som flera rektorer Offensiv har talat med vägrar att göra.
Det råder ett kompakt motstånd mot nedskärningar, skolnedläggningar och omorganiseringar i Angered.
Hade politikerna i SDN brytt sig om demokrati hade förslaget från tjänstemännen vid det här laget skickats raka vägen i papperskorgen.
Rättvisepartiet Socialisterna är i dagsläget det enda parti som fullt ut deltar i och ger sitt stöd till protesterna.
Glädjande är att Ung Vänsters distriktstyrelse på söndagen beslutade att ge sitt stöd till protesterna genom att delta på demonstrationen samt uppmana Vänsterpartiet i Angered att gå emot förslaget på nedskärningar. Ung Vänster kommer också att kontakta V:s distriktstyrelse i frågan. I dagsläget är Vänsterpartiet i Angered för förslaget. De ser samarbetet med Socialdemokraterna som viktigare än den massiva opinionen mot nedskärningarna.
Nämndens ordförande Håkan Linnarsson (S) är en känd nyliberal nedskärningspolitiker och Vänsterpartiet har varit nedskärningarnas främsta försvarare. Yvonne Palm, andre vice ordförande i SDN Angered, var den enda politiker som kom ut och försvarade besparingarna på Lärarförbundets demonstration. Palm var också den enda politiker som försvarade nedskärningarna i Hammarkullens Folkets Hus.
Nu krävs därför också ett internt uppror inom Vänsterpartiet i Angered för att få partiet att säga nej till nedläggning av tre skolor. Om S, V och MP trots protesterna röstar för förslaget och driver igenom detta, kommer Rättvisepartiet Socialisterna se till att detta inte faller i glömska i valet 2014.
Kristofer Lundberg