Angereds skolor måste räddas

2011-11-02 16:04:57
Två skolor i Angered hotas redan av nedläggning, men nu pratas det om än fler och samtidigt en rörig omorganisering gällande tre av Hammarkullens skolor.

Om förslaget går igenom riskerar inte bara en mångårig satsning och utveckling från pedagoger, lärare och rektorer för barnens bästa att slås i spillror, utan också en rasering av hela stadsdelens utbildning. En enorm elev­flykt kan bli verklighet. Nu krävs mobilisering.

Vilka skolor man vill stänga är fortfarande oklart. Man kan bara spekulera i hur politiker och tjänstemän resonerar.
Röseredsskolan som tidigare var en åk F-5-skola, är sedan terminsstarten en F-3-skola. Årskurserna 4 och 5 är nu flyttade till Emmaskolan.
Argument kan väntas som att det inte går att driva en skola på bara 50 elever är ganska troligt, även om det är på de små skolorna och i de mindre barngrupperna som eleverna får en egen identitet, blir sedda och kan utvecklas i rätt riktning.
Hammarkullsskolan, Emma­skolan och Nytorpskolan är alla tre direkt berörda av det förslag som plockats fram av en ­konsult, anlitad av stadsdelsförvaltningen. Förslaget tas upp till beslut på stadsdelsnämnden Angereds möte den 30 november.

Dessa tre skolor har idag cirka 900 elever i åldrarna 6-16 år, fördelat på årskurser och ungefärligt antal; Nytorpskolan F-9 och 400 elever, Hammarkullsskolan F-9 och 310 elever, Emmaskolan F-6 och 170 elever.
Emmaskolan är kända för sin pedagogik och ledord om trygghet, kunskap, stolthet och ­glädje. Här är ingen anonym och alla har lätt att komma till tals. Att perso­nalen ser oroat på förslaget visas tydligt i den kallelse föräldrarna har fått hem.

Skolpersonalen sammankallar till ”Viktigt Föräldramöte 10 november 18.00.” De förklarar kort att bland annat Emmaskolan riskerar bli en F-3 skola och att eleverna sen slussas över till Nytorpskolan som då samlar alla 4:e till 9:e klassare i området.
De skriver vidare ”Detta ­skulle slå sönder grunden för vad Emmaskolan står för. …Det är avgö­rande att kunna skapa en trygghet och kontinuitet för barnen. …Vi lär känna barnen väl och kan följa dem genom många år. Samarbetet mellan yngre och äldre barn skulle inte vara möjligt. Ett samarbete som idag skapar ett mjukt klimat på skolan och får barnen att växa och ta ansvar”.
”Blir förslaget verklighet flyttar vi barnen till stan”, var flera föräldrars kommentar vid den dörr­knack och informationsrunda som Rättvisepartiet Socialisterna ordnade under måndagskvällen i Sandeslätt, Hammarkullen.
”Jag vill att min dotter ska bli sedd och hörd, även i skolan. Jag tror inte hon blir det på samma sätt på en större skola. Har funderat en tid på ta henne till annat område då det försvinner resurser och försämras hela tiden. Går det här igenom kommer jag definitivt ta henne någon annanstans, hur mycket vi än gillar Hammarkullen”, menade en mamma.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla läsare av Offensiv i Angeredsområdet att hålla ögon och öron öppna gällande föräldramöten, dialogmöten med politiker och andra kommande aktiviteter för Angereds skolor för att på bästa sätt, tillsammans stå upp för våra barns skolor och för områdets bästa.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!