Animerad realism om Israels brott

2009-02-04 15:49:56
FILMWaltz with Bashir
Längd87 min.
Regi
Ari Folman.
LandIsrael, 2008.
Bland de mest omtalade och inte minst omtyckta filmerna på Göteborgs Internationella Filmfestival fanns den animerade filmen Waltz with Bashir.

Dess uppmärksamhet har vunnits inte minst p g a Israels terrorkrig mot Palestina, ty även om filmen behandlar ett av Israels tidigare krig, nämligen kriget mot Libanon i början av 1980-talet, är den synnerligen högaktuell i fråga om ifrågasättandet av staten Israels militära brott.

I filmen har regissören Ari Folman avbildat sig själv och sina gamla bekanta som animerade karaktärer. Historien har sin utgångspunkt i att en gammal vän till regissören berättar om en återkommande mardröm där han jagas av vargar, alltid till det exakta antalet 26. De båda börjar fundera på sambandet mellan drömmen och minnet av kriget mot Libanon som de båda deltog i. Ari lyckas dock inte placera in sig själv och vad han gjorde i kriget, och härifrån tar sökan­det på mysteriet vid. Han börjar steg för steg uppsöka de bekanta han kän­de under kriget och frågar ut dem om deras upplevelser. Allt eftersom återkommer surrealistiska bilder till ho­nom, och bit för bit även minnet.

Det är en i mångt och mycket vågad film, och det i mer än bemärkelsen av sitt politiska ämne. Att göra en animerad film som dessutom anspelar så mycket på verkligheten kan lätt ses med en viss skeptis, då animation har för vana att förknippas med fantasi och illusion. Jag har dock inte brytt mig om att skaffa mig en uppfattning i fråga om hur stor sanning det ligger hos regissören och alla hans avbilder. Det tål dock att erkännas att man tror på hans historia och hans minnen, och allt eftersom det framskrider engageras man som tittare desto mer. Detta trots att animeringen bitvis är så pass bristfällig att den påminner om någon ofräsch flash-animation. Men å andra sidan finns det stunder då man skiner upp av karaktärernas realistiska ansiktsuttryck.
Peter Henriksson

Waltz with Bashir har premiär på Folkets Bios biografer den 20 februari.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!