Ännu en ny flyktingkatastrof utanför Lampedusas kust i Medelhavet

2013-10-16 13:43:18
Bara en dryg vecka efter den fruktansvärda katastrofen ut­anför Lampedusas kust, där hundratals flyktingar miste livet, kapsejsade ännu ett fartyg med flyktingar.

Uppemot 50 människor miste livet, ett dussintal av dem barn, rapporte­rar ANSA. I likhet med förra ­veckans flyktingkatastrof var det flyktingar från Somalia och Eritrea som miste livet.
Fartyget kapsejsade blott 120 kilometer från Lampedusas kust. Maltas premiärminister beskrev det gan-ska talande då han sa att ”Det här vattnet runt oss har börjat förvandlats till en begravningsplats”. Uttalandet blir dock hycklande, då ­Malta långtifrån är något paradis för flyktingar. Uppgifter från i fjol visar att omkring 1 800 flyktingar bor i de öppna flyktinganläggningarna som Malta driver och ytterligare 600 hålls inlåsta i stängda flyktingcentra som drivs av militären. Alla flyktingar som anländer till Malta hålls ­inlåsta i uppemot 18 månader i militärens regi, medan myndigheterna avgör deras öden.
Myndigheternas besked blir allt som oftast att flyktingarna utvisas till förtrycket de har flytt ifrån.
För att stoppa EU:s inhumana flyktingpolitik krävs det en enad kamp underifrån mot högerpolitiken som splittrar flyktingar, arbetare och unga. Att tro att EU:s regeringar vill förändra den flyktingpolitik som de själva står bakom vore ett allvarligt misstag. EU vill exempelvis ha än mer resurser till Frontex, i syfte att ytterligare höja Fort Europas ­murar.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!