Anti-gaylagar för att splittra

2017-08-02 17:29:28

foto: Marco Fieber / Flickr CC
– Det behövs en bred rörelse som kämpar mot både borgarklassen och mot homofobin, säger Marta Khromova.

Ryssland är ett av de länder där rättigheter för hbtq-personer har rullats tillbaka på senare tid, och Putins regim piskar upp homofoba stämningar i samhället. Offensiv har pratat med Marta Khromova, som själv är en hbtq-person och medlem i CWI i Ryssland.

Kan du berätta lite om situationen för hbtq-personer i Ryssland samt om motståndet mot regeringens repression?
– Efter stalinismens fall växte rörelsen för hbtq-rättigheter i många av de östeuropeiska länderna. När jag växte upp fanns det inga anti-gaylagar i Ryssland och många populära artister som popduon Tattoo slog igenom med en sterotypt lesbisk estetik och texter om kärlek mellan kvinnor. Jag visste inte om de var lesbiska på riktigt, men det spelade inte så stor roll. Folk såg det inte som något konstigt att vara gay.
– År 2011 kom Putins lag mot så kallad ”gaypropaganda”, en inskränkning av homosexuellas rätt att demonstrera eller över huvud taget leva öppet. Vi i CWI Ryssland har analysen att dessa lagar implementerades för att vända fokus bort från viktiga sociala frågor, som låga löner och dålig välfärd, och istället piska upp en aggressiv stämning mot hbtq-personer och skylla problemen på dem, på samma sätt som stater använder rasism för att föra bort fokuset från de verkliga problemen.
– När de här anti-gaylagarna implementerades var det många protester emot. Många modiga hbtq-aktivister gjorde videos, delade ut flygblad och organiserade demonstrationer mot de nya lagarna, även om det var farligt att göra det. Det växte dock aldrig till någon massrörelse och lyckades således inte besegra regeringen. Detta ledde till en utbredd demoralisering och rörelsen har de senaste åren varit liten. Idag är det vanligaste att hbtq-personer antingen lämnar Ryssland eller ”går tillbaka in i garderoben”.
– Vi som socialister måste ge svar på varför utvecklingen har gått bakåt. Vi måste visa att hbtq-frågorna inte bara är frågor för individer, utan att regeringen använder anti-gaylagarna för att splittra arbetarklassen. Vi måste visa på att det behövs en bred rörelse som kämpar mot både borgarklassen och mot homofobin. Tyvärr lyfter inte så många vänstergrupper i Ryssland de här frågorna och många hbtq-personer har en förvirrad medvetenhet angående vad förtrycket grundar sig i.

I många västländer som Sverige har många rättigheter för homosexuella vunnits på senare tid, samtidigt som rättigheter för transpersoner fortfarande släpar efter. Hur ser situationen ut för transpersoner i Ryssland?
– Diskrimineringen mot trans­personer är på en väldigt hög nivå. Transpersoner nekas i stor utsträckning sjukvård. Trakasserier på gatan är vanliga och det är i princip omöjligt att få ett jobb. Även mord på transpersoner förekommar. Ifall du har genomfört en könskorrigering kan det underlätta för att få jobb och samhällservice, men det är ju såklart inte alla trans­personer som vill det, och även de som vill har inte råd eftersom de inte kan få några jobb. Det är som en ond cirkel. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!