Anti-Trump laddar för nya stora protester

2016-11-23 12:48:54


Stora demonstrationer planeras när Trump svärs in som president den 20-21 januari.

Medan det republikanska etablissemanget har svalt sin Trump-kritik laddar arbetare, ungdomar, kvinnor och minoriteter i USA upp för de stora protestdagarna den 20 och 21 januari när Trump ska ta över själva presidentämbetet.

Redan nu har 113 000 anmält att de kommer på Women’s March on Washington, därtill kommer det att vara protester över hela USA (liksom det förra veckan var protester mot Dakota Access Pipeline på 300 platser, läs mer på sid 11).

Trump har fått nationalistiska hjärtan att picka över världen, men också tänt kamplågan bland arbetare och socialister och vi kan vänta oss globala protester denna helg. 

Rött Forum, som Rättvisepartiet Socialisterna ingår i, har redan lanserat ett event för Anti-Trump Day STHLM den 21 januari 2017 och vi hoppas att det blir protester runt om i Sverige. 

Donald Trump på den politiskt mäktigaste posten i världen innebär en berättigad källa till oro.

Trots att vänstern med rätta pekat på att  Hillary Clinton är en krigshök (som bland annat helhjärtat stod bakom invasionskriget i Irak 2003) och att Obama är en krigspresident som pratade om behovet av krig till och med vid ceremonin när han tog emot Nobels fredspris – så innebär inte Donald Trump mindre risk för krig. 

Den kanske lite skamfilade professorn Francis Fukuyama (som tillkännagav ”historiens slut” vid Sovjetunionens fall 1992) säger nu i Financial Times att Trumps seger är ett lika avgörande moment som Berlinmurens fall 1989. 

Vad denna del av makteliten oroar sig för är den pågående vändningen bort från nyliberalism och frihandel. Den 22 november deklarerade Trump att han kommer att riva upp USA:s del i frihandelsavtalet TTP i Asien. 

Det här är bra nyheter för den kinesiska stormakten som har beskrivit TPP som  ”den ekonomiska armen av Obama-administrationens geopolitiska strategi för att se till att Washington härskar i regionen”. Valutakrig och tullmurar kommer att växa fram. 

Andra nationalister som gläds åt Donald Trump är Bashar al-Assad i Syrien (som kallat Trump en naturlig allierad), Marine Le Pen som vädrar morgonluft inför presidentvalet i Frankrike i vår, Turkiets halvdiktator Recep Tayyip Erdogan och Rysslands Vladimir Putin. 

Trump har utsett den tidigare militäre spionchefen Michael Flynn till säkerhetsrådgivare. Denne hade en central roll i  George Bush-administrationens krig mot terrorism. 

Han var för några månader sedan och talade på ett propagandajippo hos Putins TV-kanal Russia Today och han delar Trumps syn på ett närmande till Ryssland.

Alla dessa maktmän sitter som ledare över kapitalistiska ekonomier. Det ligger i kapitalismens natur att slåss om herraväldet då varje företag behöver expandera och tävla om marknadsandelar men också använda världsarenan för att ständigt pressa ner lönerna. 

Tullmurar syftar att skydda det egna kapitalet, men vi kan kallt räkna med att kostnaderna för murarna kommer vältras över på den inhemska arbetarklassen. 

Motsättningarna mellan olika maktcentra kommer att öka med ett intensifierat handelskrig, vilket kommer leda till nya kriser och kan leda till nya krig. Att en ny doktrin inom kapitalismen tar över innebär nya hot mot arbetare och fattiga i världen.  

Vi måste organisera oss överallt och vi måste knyta band till den kraft som kan stoppa Trump inifrån USA självt. Anna Galland, verkställande direktör för MoveOn.org, citerades i The New Yorker  17 november: ”Jag förväntar mig en massa fredliga protester med hundratusentals människor, om inte miljoner, runt invigningen och vid andra tillfällen.”   

Och hon lägger till att hon, som organisatör av rörelsen mot Irakkriget borde veta och att hon har på känn att den mäktiga rörelsen kommer att framstå som en provkörning jämfört med den rörelse som nu väntar.

Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Socialist Alternative spelar en viktig roll i det polariserade USA. Kshama Sawant, som sitter för SA i Seattles kommunstyre, var tidigt ute med uppmaningen att massprotester och studentstrejker den 20 och 21 januari måste sätta stopp för Trumps rasistiska och sexistiska agenda. På sidan movementfor99.org bygger de motståndet och för fram kraven:

  • Nej till utvisningar av papperslösa.
  • Gå samman mot islamofobi. 
  • Nej till rasistisk registrering av muslimer.
  • Försvara aborträtt och stoppa mäns våld mot kvinnor.
  • Black Lives Matter – Slut på polisvåld och massfängslandet.
  • Kamp mot diskriminering och våld mot hbtq-samhällena.
  • Beskatta de rika! Gör college gratis och avskriv studenternas skulder.
  • Gröna jobb för att bygga en till 100 procent förnybar energi-infrastruktur. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!